≫ 

Šaljive pesme najvećeg pesnika Morave: Obren i njegove vragolije (PLEJLISTA)

Prkosan čovek sa šajkačom, krene od kuće sa kokardom na čelu, a kad dođe ispred opštine okrene petokraku

  • 0

"Spavam jadna u drveni krevet, a moj Mile u Apolo devet. Momci mi se veru na Veneru, a devojke kiselicu beru! Suve šljive i planete, a na Zemlji plače dete, moli hleba i salate, jer je gladno, brate. Kaži, Mile, vasionski brate: na Mesecu ima li salate? Il' salate il' pršute stare, il' su tamo sve gole pustare? Ja sam vredno radno dete, zato želim na planete. Na Zemlji nas đavo vreba, mnogo džaboleba. Ko li našu Zemlju špijunira iz letećih nečijih tanjira? Da l' su oni od Apola veći, nepoznati neki ljudi treći? Iz ove se naše kože nikud neće i ne može. Naša priča - buka, jeka, dvadesetog veka."

Ovim jeftino sklepanim stihovima Obren Pjevović je ismejao čovekovu gordost i pokušaj ovladavanja svemirom. Naime, petnaestak dana posle lansiranja "Apola 8", Obren je lansirao svoju zemljakinju Mašinku Lukić iz Mrčajevaca, pesmom "Apolo 9". Tako se najveći pesnik Morave i njenog predvečerja usprotivio globalizaciji.

Obren Pjevović, Muzička apoteka Obren Pjevović/Printskrin: Youtube/zivojin tomic

Zapravo, ovim stihovima upitao je gordog čoveka: "Gde je Bog posle Apola 8? Da li su leteći tanjiri zemaljska sila koja vrši probu naoružanja u Kosmosu, ili je u pitanju vasionska sila koja je sišla da prouči nas kao što se naši stručnjaci penju gore da prouče Mesec? Razumem da su na Mesecu pronašli Boga. Al' umesto Boga pronađoše busenje i urvine, a toga ima i na Zemlji".

Obren se ovde nije zaustavio. Snimio je još nekoliko prkosno šaljivih pesmica: "Vozim kola s dva mršava vola, kosmonaut me snima iz Apola. Kaži, lepa Luno, Mesečevo dete, s koje li je Hristos sišao planete? Seosko sam prosto dete, nisam s Marsa palo. Oprostite učenjaci što sam radoznalo".

Muzicka apoteka, Obren Pjevović Obren Pjevović/Printskrin: Youtube/zivojin tomic, Diskos Official, Jugoton Music

Obren je ismejao i prve turističke poslanike u Šumadiji: "Kud god pođeš kroz Srbiju, glasovi se svuda viju. Za turiste živa zgoda, pronađena ženska voda! Nije izvor k'o iz banja, jača voda no iz kladnja! Koja ženske vode pije, opasnija od prangije!".

Tako se izmotavao Obren, prkosan čovek sa šajkačom i u doba komunizma. Krene od kuće sa kokardom na čelu, a kad dođe ispred opštine okrene petokraku.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA