≫ 

Mića Stojanović gost Muzičke apoteke: Čovek od pesme i lepote (VIDEO) (PLEJLISTA)

Mića je osnivač legendarnog festivala Prva harmonika Jugoslavije u Sokobanji. U vreme kad je Mića žario i palio, harmonikaš nije bilo društveno priznato i prestižno zanimanje.

  • 4

Novica Negovanović - Kome šumiš oj Moravo, Harmoniko moja stara, Cune Gojković - Kaži dragoj oj Moravo, Ova pesma je samo za tebe, Azemina Grbić - U ranama srce moje, Devojačka tuga, Safet Isović - Zarasle su staze moje, Lepa Lukić - Kraj Morave ima lepih sela, Lola Novaković -  Oprosti što te u prošlost vraćam, Nestor Gabrić - Šumadija moj je kraj, Dušica Bilkić - Na starom bunaru, Rade Petrović - Za nju moja vrata otvorena stoje, Braća Bajić - Komšinice preko puta, Bora Drljača - Rastasmo se davno, Merima Njegomir - Oj mladosti zelena livado, Hamid Ragipović Besko - Vidiš draga Sarajevo, Velja Popović - Zavetina...

Ovo su samo neke od besmrtih pesama Milutina Miće Stojanovića, gosta Muzičke apoteke i jednog od pionira posleratne novokomponovane šumadijske pesme. Kompozitor, harmonikaš, pevač, majstor umetničke fotografije, producent, prvi posleratni narodnjački menadžer i, iznad svega, bogomdan pesnik iz bogomdanog sela Bogdanje kod Trstenika. Mića je, među narodnjacima, prvi dobitnik Zlatne ptice zagrebačkog Jugotona za prodatih milion ploča.

Doajen narodne muzike pričaće o svom odrastanju u vodenici s ''levačke'' strane Morave. Svome ocu je i posvetio jednu od svojih najslušanijih pesama ''Kome šumiš oj Moravo" u briljantnom izvođenju Novice Negovanovića. Čućete u emisiji Mićina sećanja o vodenici, koja nije bila samo mesto okupljanja karakondžula i vila, nego i mala fabrika i dom kulture. Saznaćete i kako je na snimanju Novica Negovanović bukvalno preoteo i izmolio pesmu od Cuneta.

Mića je osnivač legendarnog festivala Prva harmonika Jugoslavije u Sokobanji. U vreme kad je Mića žario i palio, harmonikaš nije bilo društveno priznato i prestižno zanimanje. Ipak, zbog Miće su mnogi hteli u harmonikaše. Mića je prvi snimio himnu harmonike "Harmoniko moja suzom nakvašena".

Mića je prvi menadžer koji je otvorio "eru" gostovanja naših pevača u Bugarskoj. Prvi je otkrio talenat Lepe Lukić i snimio sa budućom kraljicom veliki hit "Zašto sruši bračni veo". Pored Miće Stojanovića i Lepa Lukić može da bude lepa.

Muzička apoteka Goran Milošević i Mića Stojanović, Printskrin: Telegraf.rs

Ovih dana pitala ga jedna obožavateljka: - Mićo, koliko imaš godina?- 150! - Zar imaš toliko!? Pokazao je u emisiji desetine crno - belih fotografija na kojima dominira svojom apolonskom lepotom. Da ne znamo da je muzičar pomislili bi da je zvezda Holivuda 60-ih. I u svojoj 85-oj sipa neke nove i beskrajne stihove. Čućete kako Mića recituje svoje nesnimljene pesme:

''Nekad beše sirotinja, prazna kuća nigde ništa, samo jedan lonac stari kuva pasulj kraj ognjišta. Kolovođa nisam bio, nemam para za svirače, nadničio kod bogatih, odlazio u kopače. Stara majka proju sprema ispod sača da pristavi, pogača se jela samo o Božiću i o slavi. Devojačke majke zbore - sirotinja šta će kome! Želele su kćeri svoje za bogate da udome. Kolovođa nisam bio, nemam para za svirače, nadničio kod bogatih, odlazio u kopače.''

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zivko

    15. jul 2020 | 18:15

    Poslednji pozdrav ne legendi nego gromadi nase narodne muzike.Samo da je napisao ove tri stvari:Zarasle su staze moje,Vodenicar na Moravi i Zavetina zasluzio je da se stavi u sve muzicke enciklopedije.Imam predlog da se prva nagrada na festivalu u Soko banji nazove njegovim imenom her je on jedan od njegovih osnivaca.Neka je vecna slava Milutinu Mici Stojanovicu.

  • Leli

    15. novembar 2019 | 09:01

    Covek prica kako neguje Srpsku muziku,al latinica mu na zidu sramota

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA