≫ 

Selimova Želčeski, ambasadori makedonske pesme: Đoletu za srećan rođendan (PLEJLISTA)

Keti i Đole su besprekorno sinhronizovani i u muzici i u ljubavi

  • 6

Na današnji dan, 16. novembra 1938. u Prilepu, rođen je Đorđi Želčeski, muški član legendarnog dueta koji je proneo slavu makedonske pesme.

Đole je beskrajno talentovan čovek, možda jedini u diskografsko- estradnom svetu sa četiri diplome: muzička škola (radio pevač i svirač nekoliko instrumenata), srednja medicinska škola (sanitarni tehničar i laborant), viša pedagoška škola (pedagog) i PMF (nastavnik hemije).

Rano je shvatio, još kao solista Radio Skoplja, da za narodnjake koje nosi u genima ne treba nikakva škola. Fatalni susret se zbio 1959. na Partizanskim vodama na Zlatiboru. Po želji maršala Tita održana je smotra folkloraca iz cele Jugoslavije. Skoplje je kao svoje predstavnike poslalo KUD "Orce Nikolov", u kome je nastupala i Kevser Selimova. Djorđi je bio afirmisani solista Radio Skoplja, tom prilikom je nastupio i kao pevač i kao konferansije. Na prvi pogled se zaljubio u sedam godina mlađu plavokosu lepoticu krupnih zelenih očiju. Planula je ljubav, počeli su i da pevaju i snimaju u duetu, pronoseći slavu makedonske pesme na svim meridijanima.

Keti i Đole su besprekorno sinhronizovani i u muzici i u ljubavi. Pevaju i kad ćute, sporazumevaju se i kad ne govore. 60 godina se nose i podnose. Reče Đole pre nekoliko godina u mojoj emisiji: "Bili smo momak i devojka, pa muž i žena. Zadnjih godina smo kao brat i sestra, sad smo kao sestre."

Utihnuše brojni legendarni dueti: Ovuka Bogićević, Milošević Aleksić, Braća Bajić, Radulović Jovanović, duet Stevanović, brojni makedonski i sevdalijski dueti... Čak ni Radio Skoplje nema više svoj reprezentativni narodni orkestar, nema više "Čalgija". Ostaše nam Keti i Đole, kao jedan od poslednjih živih ujedinjujućih simbola bivše Juge. Svojim školovanim i baršunastim glasovima oživljuju svet kapidžika i doksata, žubor šadrvana, svet urbane i gospodske sirotinje...

Rekoše mi da pravo duetsko pevanje izumire. Jer, treba deliti jedan honorar. To mogu samo oni koji se mnogo vole.

Sa oduševljenjem najavljujem dolazak legendarnog dueta u Muzičku apoteku.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vera

    16. novembar 2019 | 07:58

    Bese nekad sve lepo slusAti i gledati

  • JS

    16. novembar 2019 | 13:28

    Divni su. Imaju sta da pokazu, ispricaju. Moze sve to da stane u veeeliku knjigu. A bilo je zanimljivih stvari u Jugoslaviji, druzenja, putovanja, nezavisti, iskrenosti i postovanja. Fotografisanja, gostovanja i vecite pesme. Sve najbolje im zelim. Zivi bili.

  • MK

    17. novembar 2019 | 16:27

    Ovo su pevači za primer stara garda. Srećno im bilo i još dugo da pevaju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA