≫ 

Snežana Jovanović Šikica: Šezdeseti rođendan zakletog kafanca i dvojkaša (PLEJLISTA)

Ponosi se što je sačuvala brak i porodicu, možda baš zato što nije jurila estradnu karijeru

  • 4

Snežana Jovanović Šikica je rođena na današnji dan, 17. novembra 1959. u Beogradu. Vrela romska krv je proključala rano. Trbuhom za kruhom (bila je jedno od sedmoro dece u sirotinjskoj kući) i talentom za pesmom napušta školu i sa 15 godina ulazi u kafanu. Počela je u kafani "Čerga" (današnji motel "Era") na Ibarskoj magistrali. Brzo je naučila mali milion pesama, stekla simpatije i gazda i kolega, upoznala narodnjačke legende.

Prvu ploču, singlicu, snima 1981. za produkciju Diskos, sa pesmama svog zemljaka Ilije Spasojevića iz Meljaka. Bile su to pesme "Još te noćas čekam" i "Suza suzu stiže". 1983. snima LP ploču sa vodećom pesmom "Ko će tebe da zameni" (Iliija Spasojević - Miki Jovičić), koja je i danas jedna od njenih najskupljih.

Na ličnu kartu je čekala sve do 1990. kada snima pesmu Bekija Bekića na stihove Svetlane Lukić "Koliko se tuge skupilo u meni". Na ovom albumu našla se i pesma "Ala bi' se  šikicala, al' mi ne da nana", koju je dugo pevala i pre snimanja i po kojoj je dobila umetničko ime. To je zapravo šaljiva pesma uz kolo Dragana Kneževića i Milana Lekića, jedna vrsta romske "Cajke i Trofrtaljke".

Muzička apoteka Šikica danas ima 60 godina/Printskrin: Youtube

Zanimljivo je da su joj neki inspektori i tadašnji milicioneri zabranjivali javno izvođenje ove pesme, ali, neki viši činovi u MUP-u su je mnogo voleli. Tako je Snežana postala "Šikica", okoreli dvojkaš bogomdan za romska veselja. Čim progovori znaš da je Romkinja (Šikica više voli ono Ciganka).

Šikica se rano udala za harmonikaša Slobu Jovanovića, dobila muzikalnu decu i unučiće. Ponosi se što je sačuvala brak i porodicu. Možda baš zato što nije jurila estradnu karijeru. Doduše, ovako patrijarhalna i zakopčana nije atraktivna za naslovne strane. Suviše je prostodušna da bi bila zvezda, a tako mlada postade legenda.

Svojim srčanim i napadačkim pevanjem ovekovečila je brojna romska veselja. Mada, nikako ne voli reč "Rom". Za sebe kaže: "Ja sam ponosna Ciganka! Ako Rom znači čovek, da li sam ja do juče bila majmun?".

Šikica se ponosi kumstvom sa kraljicom Vidom Pavlović. Mnogi kažu - Vida, pa Šikica!

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA