≫ 

Dete Romanije i legenda folka: Halidu Bešliću za srećan rođendan (PLEJLISTA)

Bešlić je teško preboleo raspad Juge, još teže preživeo saobraćajku 2009. Ostao je bez oka, ali batalio cigare i dobio čista pluća.

  • 2

Halid Bešlić je dete Romanije i modernog sevdaha. Rođen je na današnji dan u mestu Vrapče kod Knežine. Mentalitet čestitog i ponosnog gorštaka prenosi u Sarajevo gde završava tesarski zanat. Radovao se čokoladi i raspevanoj majci. Prvo ozbiljnije bavljenje muzikom usledilo je u vojsci. Postao je solista garnizonskog orkestra tako što je oduševio komandanta, naravno Crnogorca, Karovićevom pesmom "Napuni čaše đevojko lijepa".

Po izlasku iz vojske omirisao je čari kafane i moć novca u prvom pevačkom angažmanu na rodnoj Romaniji. Usledile su i igranke kod Skenderije, nastupi u restoranima Davida Mandića...

Tako repertoarski potkovan, naročito kafanskim pesmama i sevdahom, snima prvu ploču "Ne budi mi nadu" 1979. sa kompozitorom i pevačem Nedžadom Esadovićem. Već sa drugom singlicom iz 1980. postiže daleko veći uspeh pesmom "Još koliko godina da čekam, želeo bih sada znati. Da l' ću biti sedi starac kad se ona opet vrati?" Reči ove pesme pisao je Nazif Gljiva. Bio je to tek početak plodonosne saradnje koja će se nastaviti i na prvom lp-iju iz 1981. vodećom pesmom "Sanjam majku, sanjam kuću staru".

Muzicka apoteka Halid Bešlić, Printskrin: Youtube/Jugoton Music

Na drugom albumu iz 1982. postiže sjajan uspeh sa tri prelepe pesme Hasana Dudića "Ovo je pesma samo o njoj", "Ta je žena varala me" i "Do ljubavi tvoje mi je stalo". Vrhunac je usledio '84. na "Mesamu" sa "Dijamantima" i istoimenim albumom sa još sedam podjednako velikih hitova Nazifa Gljive: "Snegovi hladni dolaze", "Zagrli me nežno", "Budi uvek srećna", "Tri Ruže", "Sećam se prve noći i sastanka", "Gitara u noći", "Što je tužna breza ta". Tako je stvoren pobednički trio - suva emocija Nazifa Gljive pretočena u stihove i melodiju, aranžmani i orkestar Dragana Stojkovića Bosanca, jednog od najpismenijih i najmaštovitijih harmonikaša i prodorno sugestivni, ponekad i krkljivo promukli Bešlićev glas. Pobednički trio je izdao još nekoliko albuma sa desetinama antologijskih pesama.

Bešlić je teško preboleo raspad Juge, još teže preživeo saobraćajku 2009. Ostao je bez oka, ali batalio cigare i dobio čista pluća. Tek smo tada shvatili koliko ga volimo. U šali kaže: "Da sam umro, bio bi proglašen dan žalosti!" Jedan perač automobila ga je upitao: "Jesi ti onaj što je poginuo?"

Šalu na stranu, Bešlić je redak ujedinjujući faktor u Bosni i na prostorima bivše Juge. Safet Sušić je svoje golove najčešće zalivao uz Halida u kafani. Luka Modrić ga je rezervisao dve godine unapred.

Halid Bešlić uživa u popularnosti na najskromniji način. Za njega je i skromnost dar od Boga.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lala

    20. novembar 2019 | 09:38

    Stvarno je legenda. Oni koji ga poznaju tvrde da je iznad svega dobar covek. Svima cini, a nikom se nije zamerio. To je danas retkost.

  • Milan

    20. novembar 2019 | 09:05

    Legenda narodne muzike, živ bio!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA