≫ 

Ruždija Krupa: Osamdeset prvi rođendan legendarnog tekstopisca (PLEJLISTA)

Pesmom "Ja mlad pijem noći, noći piju mene" 1970. je i diskografski eksplodirao i znalo se - ako hoćeš da ti pesma traje, snimi Krupinu pesmu

  • 2

Mirko Rondović - "Pljevaljski tamburaši", Nešo Lutovac - "Mostovi na Morači", Safet Isović - "Ko se jednom napije vode sa Baščaršije", "Ja sam čovek od meraka", "Doživeću sto godina", Nedeljko Bilkić - "Ja mlad pijem noći", "Most do moga zavičaja", "Kuća je bez tebe prazna", "Odmori se, majko", Toma Čolović - "Mali mrav", "Ostao mi šešir na prozoru", "Lepa Sneža nagazila ježa", "Majka Muju šišala na struju", Miroslav Radovanović - "Dok te čekam ispod lipa", "Gledaj majku, biraj ćerku", Branka Stanarčić - "Ti odvedi mene na ostrvo snova", "Staro mesto", Duet Stevanović - "Sećanje na tebe meni snagu daje", Ljuba Nedeljković - "Noćas tugom plaćam", "Hiljadu dokaza za ljubav", Ana Bekuta - "Ja nisam rođena da živim sama", Jadranka Bajraktarević - "Tvoja noć i moja zora", Beki Bekić - "Viđate li moju majku", Era Ojdanić - "Nisam majstor da napravim bure", "Era Zlatiborac", Žika Ivković - "U vojsku me majka šalje", "Prvo, pa muško", Vera Ivković - "Izdrži, srce", Lepa Brena - "Što si mala mršava ko grana", Srećko Jovović - "Anuška, sakrio se miš", Novica Negovanović - "Jedna reka u mom kraju", "Prođe leto trideseto", "Ti anđeo, a ja đavo", "Ko godine broji starosti se boji", "Počećemo sve iznova", "Zna jedino jedna žena", "Ponosim se tobom, sine", "Crna ženo ispod belog vela", "Pet do dvanaest za nas dvoje", "Osvajam te natenane", "Ja brzo živim", "Slatki lov", "Svet je mali, srešćemo se"...

Sve ove i stotine drugih pesama ovekovečio je svojim stihovima Ruždija Krupa, jedan od najboljih tekstopisaca svih vremena. Rođen je na današnji dan, 21. novembra 1938. u Pljevljima u mešovitom braku majke Crnogorke i oca Sandžaklije. Po završenoj osnovnoj i srednjoj školi, u vreme kolonizacije, seli se sa porodicom u Vrbas. Pljevaljske borove i bistre potoke zamenjuje za debelu slaninu i debelu prašinu ravnice, a majčinu čežnju za strasne Mađarice i Čehinje.

Muzicka apoteka Printskrin: Youtube

Jednu vatrenu Mađaricu izvukao je na poljanu sa igranke u zadružnom domu u Vrbasu. Tokom ljubavne igre mrav se ušunjao na nezgodno mesto. Ova zgoda je kasnije poslužila kao inspiracija za večiti hit "Mali mrav". Iskreno, i danas se pitam - koji to mrav nije mali?

Još u detinjstvu se napajao epskim pesmama. Toliko ih je zapatio, da više nije znao šta je naučio, a šta sam smislio. I u srednjoj školi je pobeđivao na takmičenjima literarne i recitatorske sekcije. Ljubav prema lepoj reči krunisao je diplomiranjem na fakultetu - postao je profesor srpsko-hrvatskog jezika i književnosti. Mnogi Krupini đaci su prvaci bivše Juge u recitovanju.

Sa porodicom se skrasio u Priboju, gde je godinama bio na čelu "Kulturno-prosvetne zajednice". Pisao je i objavljivao refleksivnu poeziju u brojnim časopisima. Krajem 60-ih dobija zadatak od predsednika opštine Priboj da napiše pesmu povodom godišnjice čuvene fabrike "FAP". U naletu lokal patriotizma izletela mu je pesma "Lim se Drini javlja izdaleka" koju je pevao Zejbo Pekušić. Među pevačima na proslavi bio je i Nedeljko Bilkić koji mu je predložio da stihove koje piše za časopise i zbirke poezije može skuplje da naplati sa snimljenim pesmama.

Muzicka apoteka Printskrin: Youtube

Prva Ruždijina pesma koja se pojavila na ploči bila je "Ja mlad pijem noći, noći piju mene" iz 1970. Tako je i diskografski eksplodirao i znalo se - ako hoćeš da ti pesma traje, snimi Krupinu pesmu. 

Mnogi kompozitori su postigli najveće hitove i zaradili najveće pare baš sa Krupinim stihovima: Novica Negovanović, Nedeljko Bilkić, Predrag Negovanović, Dragan Aleksandrić, Danilo Živković, Radoje Mitrović Barajevac, Ilija Spasojević, Beki Bekić, Predrag Vuković Vukas...

Rule stvara nesmanjenim žarom i posle poluvekovne diskografske karijere. I danas najčeće piše na svom kuhinjskom stolu. Kaže da svakoj pesmi pristupa kao kući koju gradi.

Muzicka apoteka Printskrin: Youtube

Krupine snimljene pesme možemo podeliti u nekoliko tematskih ciklusa: zavičajne ("Pljevaljski tamburaši", "Mostovi na Morači", "Ko se jednom napije vode sa Baščaršije", "Snijeg sa vrha Durmitora", "Most do moga zavičaja"...), sentiši ("Ja nisam rođena da živim sama", "Ja mlad pijem noći", "Crna ženo ispod belog vela", "Budi jako, srce moje"...), šaljivo-erotske ("Mali mrav", "Majka Muju šišala na struju", "Lepa Sneža nagazila ježa", "Nisam majstor da napravim bure"...), namenske ("U vojsku me majka šalje", "Gledaj majku, biraj ćerku", "Prvo, pa muško"...).

Nekim novim pevačima svojih stihova Rule poručuje: "Probajte pesmu dok je vruća!"

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA