≫ 

Blagoje Košanin, kompozitor narodnjačkih šlagera: Miran čovek u nemirnom vremenu (PLEJLISTA)

"Proteraše me '91. iz mog Sarajeva, pa pobegoh u Prištinu. Proteraše me '99. iz moje Prištine, pa se vratih u rodni Zubin potok. Imao sam stan, auto, ugled, kancelariju, posao, porodicu, prijatelje, komšije..."

  • 2
Muzicka apoteka Printskrin: Youtube/Jugoton Music

Teško je novokomponovanom pesmom postići i komercijalni i umetnički nivo. To je uspeo Blagoje Košanin, jedan od najpismenijih narodnjačkih kompozitora.

Odrastajući u Ibarskom Kolašinu, maštao je da postane profesor muzike. Posle završene Srednje muzičke škole u Prizrenu, upisuje Muzičku akdemiju u Sarajevu. Vredno je učio i još vrednije svirao u kafani i na igrankama, baš kao i mnogi muzički talenti. Družeći se sa najvećim narodnjacima tog doba u Sarajevu, stidljivo je počeo da komponuje. Prvi veliki uspeh postiže na Ilidži 1967. sa pesmama "Bez ljubavi sve je pusto" i "Zašto me ne voliš" u izvođenju Nedeljka Bilkića i Zaima Imamovića. Kada je krajem 60-ih lansirao pesme "Proklet da je život cijeli", "Odlazi, odlazi" i "Sve je samo varka", Juga je dobila autentičnog autora koji na temeljima ovdašnjeg folklora stvara nove pesme sa sevdalijskim, šumadijskim, orijentalnim, grčkim, španskim i, naravno, kafanskim prizvukom. Blagojevi narodnjaci zvuče tako šlagerski: "Bez tebe je gorko vino", "Baš mi se ne da", "Sad mi trebaš više nego ikad", "Plakala si sinoć", "Dugo te dugo očekujem", "Čuvaj me, čuvaj me", "Suze teku same", "Cvetovi beli cvetovi plavi", "Pijem druže, a ti mi pomažeš", Otišlo je drago biće"...

Blagoje je uveličao karijeru Milanu Babiću, Miroslavu Iliću, Zorici Brunclik, Rizu Hamidoviću, Mehu Puziću, Nedžadu Salkoviću, Muhamedu Mujkanoviću, Hamidu Ragipoviću Besku... Bukvalno je podigao Nadu Obrić i Duška Kuliša sa desetinama evergrina. Tomu Zdravkovića je prešaltao iz zabavnjačkih u narodnjačke vode, komponovao mu i prvi (Odlazi, odlazi) i poslednji narodnjački hit (Kafana je moja sudbina).

Muzicka apoteka Printskrin: Youtube/Jugoton Music

Za 28 godina provedenih u Sarajevu bio je i pedagog u muzičkoj školi, muzički urednik i producent na Radio Sarajevu i u nekoliko diskografskih kuća. Oformio je i svoju porodicu, rečju, postao Sarajlija.

A onda se zaratilo...

Videh Blagoja posle najnovijih ratova 2008. na obeležavanju godišnjice Ilidže. Reče tada u mikrofon Muzičke apoteke najdirljiviju ispovest: "Proteraše me '91. iz mog Sarajeva, pa pobegoh u Prištinu. Proteraše me '99. iz moje Prištine, pa se vratih u rodni Zubin potok. Imao sam stan, auto, ugled, kancelariju, posao, porodicu, prijatelje, komšije... Izvukoh samo ikonu i kandilo, poneh svoje pesme i ključeve od kola, stana, kancelarije, ormara, ladice. Komšije su imale ključ od moga stana, a ja ključeve od njihovih stanova, pa kad neko ode da ima ko da obiđe. Sad, umesto brojanice, prebiram po ključevima koji nikad više neće otključavati."

Tako je govorio miran čovek u nemirnom vremenu. Otišao je na mesto odakle ga neće proterivati, na današnji dan, 24. novembra 2013.

(Muzička apoteka/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    25. novembar 2019 | 19:00

    Svaka Vam cast na tekstu i secanju. Postovanje. Sigurno je, da mnogi nisu znali da je napisao sve ove hitove.. Nadam se da ga se sete, ponekad, i oni koje je proslavio. Vecna mu slava i hvala.

  • Djoka Proka

    12. jun 2023 | 21:44

    Свака част на овој дивној посвети Благоју Кошанину, заскужио је, вала барем толико од свих нас, уживалаца његовог дела. Хвала Благоју и хвала Горану.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA