≫ 

Hitovi iz 21. veka, iz današnjeg "zlatnog doba": Koje će se pesme slušati i u sledećem veku?

Šaban je u 21.veku snimio dosta promašaja i jedan "Žal" (Bane Vasić - Vlada 013) koji će ga nadživeti. Jer, "moje srce deli se na pre i posle nje"

  • 6

Kad se kaže "zlatno doba" narodne muzike, obično se mislli na sedamdesete i osamdesete godine prošlog veka, doba Tome, Silvane, Lepe, Kvake, Šabana, Miroslava, Toze, Cuneta, Safeta, doba koncentracije vrhunskih autora i izvođača na prosture bivše Juge. To doba beše "zlatno" ne zbog mnogo zlata u slamaricama i trezorima, već zbog mnogo ljudi koji su tada lepo živeli, pa im se srce razdraga i na pomen tog doba. U "zlatno doba" spadaju milioni ploča i pesama, zarađeni i prokockani milioni, prohujale mladosti i iluzije. Da se ne lažemo, "žal za mladost" proizvodi "zlatno doba" od svakog doba.

I pesme snimljene u naše doba, u 21. veku, za neke će biti "zlatno doba". Bane Krstić je komponovao, napisao i otpevao "Ko te ima taj te nema". Snimio je i popularni Keba u Grandovom izdanju i maniru. Ali, pesma ostade u narodu tek posle snimka i izvedbi Zvonka Bogdana.

Slobodan Betulić Betula je komponovao, napisao i otpevao svoju autobiografsku "Teško meni bez mene". Ovaj narodnjak sa prizvukom šlagera, romanse i gradske pesme pogodio je mnoge jednom svevremenskom porukom.

Merima Njegomir, RTS, novogodišnji program Merima Njegomir, Foto: Nikola Tomić

Merima Njegomir nije mnogo očekivala od Zaharove pesme "Ivanova korita". Učinila joj se pesmom lokanog značaja sa uveliko potrošenom bolesničkom tematikom ("bolovala mlada Vinka", "bolovala dilber Tuta", "bol boluje mlado momče", "razbole se Anđelija mlada", "bolna ti ležim", "razbole se Zarka"). I tako "lokalna" i tako "bolesnička" postade Merimin najveći hit.

Gledane tv serije učine slušanim i pesme koje se u njima izvode. "Ljubav na seoski način" je vinula "Šta će mi život bez tebe dragi", "Vruć vetar" je zavrteo "A sad adio", "Montevideo" je izbacio "Pukni zoro", "Moj rođak sa sela" je razvio "Ružu rumenu".

Čeda Marković je dvadeseti vek proveo u pevanju tradicionalnih vranjanskih pesama na radiju i u kafani. Lepo pevao i ostao anoniman, sve dok nije snimio pesmu "I da se vrate godine mlade" (Dragan Aleksandrić - Mladen Vuković). Pesma je nova, a svojim aranžmanom liči na ostvarenja iz 80-ih.

Šaban Šaulić Šaban Šaulić, Foto: ATA Images

Šaban je u 21.veku snimio dosta promašaja i jedan "Žal" (Bane Vasić - Vlada 013) koji će ga nadživeti. Jer, "moje srce deli se na pre i posle nje".

Sedam pesama sa današnje plejliste snimljene su u 21. veku. Siguran sam da će se slušati i u narednim vekovima. Voleo bih da mi nabrojite makar još sedam.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • blingaro

    2. decembar 2019 | 13:27

    A ti se nećeš vratiti - Zvonko Bogdan, Haljinica boje lila - Lola

  • Zoran Petkovic

    2. decembar 2019 | 22:25

    1) Miljacka - Halid Beslic 2) Ja bez Tebe nemogu da zivim - Halid Beslic 3) Crven konac - Ana Bekuta 4) Brojanica - Ana Bekuta 5) Usne boje vina - Boban Rajovic 6) Nije taj covek za Tebe - Serif Konjevic 7) Ciganin sam, al najlepsi - Ljuba Alicic

  • Ogi

    2. decembar 2019 | 12:50

    Za mene je pesma Ja je zovem meni da se vrati najbolja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA