≫ 

Svečano uručenje Estradno-muzičkih nagrada: Skup slavodobitnika ili vašar taštine (PLEJLISTA)

I moja malenkost želi da zahvali svima koji su prepoznali i nagradili moj rad

  • 2

U maloj dvorani Doma sindikata (Kombank dvorani) juče je održano tradicionalno uručenje Estradno-muzičkih nagrada u organizaciji Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije (SEMUS).

Priznanje Nacionalni estradno-muzički umetnik Srbije posthumno su dobili Mija Krnjevac, Buca Jovanović i Radojka Živković. Nagradu za životno delo posthumno su dobili: Predrag Vuković Vukas, Toma Bajić, Aca Šišić, Vita Životić, Žarko Josipović Škula, Dragoljub Lazarević i Zoran Pejković.

Nagradu za životno delo i Estradno-muzičku nagradu Srbije dobili su brojni kompozitori, tekstopisci, instrumentalisti, novinari, autori i voditelji: Andrija Bajić, Žića Kojić, Slobodan Betulić Betula, Velja Popović, Ismet Krcić, Boro Drljača, Angel Dimov, Nada Obrić, Milanče Radosavljević, Nikola Urošević Gedža, Dragan Pantić Smederevac, Merima Njegomir, Marinko Rokvić, Ljuba Aličić, Zlata Petrović, Mile Kitić, Džej Ramadanovski, Mića Janković, Čeda Marković, Miša Mijatović, Boban Spasojević, Mirko Kodić, Žare Vukašinović, Moma Stanojević, Jovan Milenković Rala, Zoran Starčević, Zoran Dašić, Danka Stojiljković, Milija Milić, Vesna Zmijanc, Mira Škorić, Milan Jovanović Jabučanac, Zoran Matić, Miodrag Ž. Ilić, Marina Tucaković, Mlađa Nikolić, Svetlana Tomić, Miki Todorović, Kerber, Neša Kamidžorac, Nataša Ilić, Draško Aćimović, Goran Milošević...

muzicka apoteka Foto: Promo

Ovo bi bio rutinski novinski izveštaj da ne beše nadahnutog govora Danke Stojiljković. Izlaganje prenosim u celini, budući da ga nećete videti ni na jednoj televiziji:

- Zahvaljujem se svima koji su i u meni prepoznali osobu koja decenijama beskompromisno čuva tradicionalnu narodnu muziku Srbije. Međutim, kako su proticali dani, progresivan osećaj specifičnosti težine nagrade, potisnuo je zadovoljstvo i naveo me na razmišljanje. Prvo, moje poimanje prihvatanja Nagrade za životno delo u oblasti muzičke kulture Srbije nosi veliku težinu koju odgovorne, samosvesne i osobe od samopoštovanja ne prihvataju bez kritičke samoanalize, paušalno i olako. Iz pomenutih razloga odustala sam i od podnošenja molbe za dodelu statusa istaknutog estradnog umetnika, koji još uvek nemam. Bez tog statusa ova nagrada za mene nema zaokružen smisao.

- Po mom najdubljem uverenju, Nagrada za životno delo treba da bude kruna nečije karijere, a ja tu nagradu nisam spremna da nosim potpuno uspravno i sa ponosom. Metaforično, imam potrebu da nagradu ovakve težine utiplujem u zid, a sad bih je samo zakucala ekserom. Zato predlažem da je dodelite nekom od nenagrađenih kolega, generaciju starijih od mene, koji su čuvali i negovali muzičku tradiciju svojim vokalno-instrumentalnim interpretacijana. Iz navedenih razloga, polaskana priznanjem, verujući da ste me pravilno razumeli, zamolila bih vas da mi tu nagradu vi PRIČUVATE DOK SE SADAŠNJI KRITERIJUMI NE IZJEDNAČE SA MOJIM. (naznačio i uveličao G.M.)

- A ja ću sačekati vreme u kome će materijalni i lični interesi biti potisnuti nacionalnim, opštim. Ukoliko ostanem ovako doosledna i beskompromisna u čuvanju nacionalnog folklora, javiću se za desetak godina, kad steknem status, da preuzmem nagradu uz zahvalnost ne manju od sadašnje.

Danka Stojiljković Danka Stojiljković/Printskrin: Youtube/RTS Satelit, volim pesme

I moja malenkost želi da zahvali svima koji su prepoznali i nagradili moj rad. Nagradu neću kačiti ni na zid ni na "Fejs". Jako sam zaljubive prirode, pa se plašim da se ne zaljubim i u samog sebe, a to je već početak gordosti. Dovoljno mi je što sam se neizlečivo zaljubio u radio i narodnu muziku.

P.S. Dok je komisije, biće i protekcije. Samo se pitam, šta je još trebalo da stvore Buca, Mija i Radojka da bi dobili priznanje i nagradu za života? Srećom, oni koji vrede i ne jure priznanja.

(Telegraf.rs / Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    5. decembar 2019 | 09:41

    Gorane sve čestitke. Živ bio i Bog te čuvao.

  • Mara

    6. decembar 2019 | 08:45

    Ko su ovi ljudi što su dobili nagradu. Pravi umetnici kao što su Dragan Aleksandrić, Miša Marković i dr nisu još umrli. Fali su veliki doprinos našoj muzici. Stvarno sramota. Bruka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA