≫ 

Hitovi iz 1993: Godina bezvrednih šuški i vrednih narodnih pesama (PLEJLISTA)

Čim se pomenu devedesete, barem kod okorelih narodnjaka, krene nezaustavljiva jeza od pomisli na "turbo folk" i "200 na sat"

  • 3

Kad se kaže "zlatno doba" narodne muzike, obično se misli na sedamdesete i osamdesete godine prošlog veka. Čim se pomenu devedesete, barem kod okorelih narodnjaka, krene nezaustavljiva jeza od pomisli na "turbo folk" i "200 na sat".

Davno je rečeno da kad topovi zagrme muze zaćute. Rat u Jugi je '93. bio na vrhuncu, a sankcije su doprinele da pelene vrede više od sudijske plate, da ovčija glava vredi više od ljudske, da kutija šibica vredi 5 000 000 000 dinara.

U takvim okolnostima mnogima nije bilo do pesme. Sećam se, i najveće diskografske kuće radile su izdanja bez bez omota i slike pevača u vidu "izdanja u celofanu". U haosu načičkanih fm frekvencija odjekivale su ratničke i šovinističke pesme.

Ipak, bilo je i sentiša koji dočekaju svoje vreme makar snimani i u nevreme.

Miroslav Ilić "Amerika zemlja velika", "Naljutićeš me ti", Zorica Brunclik "Dođi u moje noći", "Na kestenu starom", "Veliki grad", "Sve je ljubav", "Čuješ li me majko Jovanova", Ana Bekuta "Imam jedan život", "Pitaš kako živim", "Veseljak", "Nema dana nema noći", Žika Antić "Samo sam tebe imao", "Nema je", Dzej Ramadanovski "Ovaj život nije lak", "Uspori malo sudbino sestro", Živkica Miletić "Pevaj i kad ti se plače", Rođa Raičević "Tako je suđeno", "Dabogda ničija bila", Radiša Urošević "Ko zna", Dragana Mirković "Kad za tobom umrem ja", "Zaboravi srce", "Vetrovi tuge", Mira Škorić "Niz vene mi tiho tečeš", "Otvoriše se manastirska vrata", "Ne daj me majko", "Kao led se istopim", "Strah od ljubavi", "Ti si ko i ja", "Otkači"...

Video: Merima Njegomir gost Muzičke apoteke: Astalska rapsodija planetarne muzikalnosti

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lea

    7. decembar 2019 | 10:29

    Te pesme se i danas pevaju.Ludo vreme bilo, ali napravise hitove. Maja Berovic i Bube... bas upravo te pesme pevaju u kafanama kad se napiju, njihove HITCINE...tesko. Realno ja mogu dobtri pesme njihove da poslusam posle je atak na mozak.

  • Косингас

    7. decembar 2019 | 10:11

    Грозно време. Не поновило се.

  • Valjevac

    9. decembar 2019 | 16:49

    A, zašto ne napišete tekst o Žarku Pavlović Valjevcu, harmonikašu, tekstopiscu i velikom kompozitoru?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA