≫ 

Prsten u narodnoj pesmi: Od veridbe do rastanka (PLEJLISTA)

Mnogo je više tužnih nego veselih pesama sa prstenom u tekstu

  • 0

"U domu čoveka za koga si pošla tvoja mlada duša ledi se od studi. Jer ne može blago ni kamenje drago da zameni ono za čim srce žudi. Skini prsten s desne ruke, da ti mladost ne uvene. Dođi, dođi mome srcu, nije on, nije on čovek za tebe. U očima tvojim više sjaja nema, do juče si sa mnom divne snove plela. A sad kuneš mladost i sudbinu svoju što te uze čovek koga nisi htela. Nikad nije kasno da iznova počneš, jer iskrena ljubav sve prepreke ruši. Skini znak venčanja i zagrli mene da vratim toplinu iskrenoj ti duši." (Š. Šaulić - M.Barjaktarević)

Ova pesma je snimljena 1976. u jeku proklamovane nemilosrdne borbe protiv šunda u narodnoj muzici. Lovcima na neukus najviše su smetali tekstovi, mada je, ruku na srce, bilo šunda i u melodijama i u interpretacijama. Sećam se, nekim kritičarima gore napisane pesme zasmetalo je ono "s desne ruke". Ako je do rastanka došlo, zar je važno da li je prsten skinut s leve ili s desne ruke? Za potpunu banalizaciju, vele kriitičari, nedostajao je još samo domali prst.

muzicka apoteka Prsten u narodnoj pesmi: Od veridbe do rastanka

Printskrin: Promo

S druge strane, neki su kritikovali i kompozitora pesme Šabana Šaulića, zato što je na prilično tužan tekst komponovao veselu dvojčicu uz razdragan foršpil. Sličnu kritiku doživeo je i kompozitor Aca Stepić zbog pesme "Nosila si burmu moje majke" koju je snimio Ljuba Aličić. Kažu, ne ide pakleni tempo dok Ljuba umire za njom i majčinom burmom.

Možda je baš zbog ovakvih "kukumavki" Boris Bizetić počeo sa "Rokerima s' Moravu" u stilu: "Brišem suze s rolnu toalet papira", "Čaše perem, ruke mi prljave, oči mi suze ovako buljave".

Šalu na stranu, prsten je odvajkada prisutan u narodnoj pesmi, pa i u onoj najstarijoj, neznanih autora: "Popio sam ženino prstenje", "Devojka je momku prsten povraćala", "Zlatan prsten", "Čiji prsten onog i djevojka", "Tebi, brate, srna i košuta, meni, brate, pod prsten djevojka"...

Mnogo je više tužnih nego veselih pesama sa prstenom u tekstu. Uostalom, "od ljubavi do rastanka tako malo ima, znaj".

(Telegraf.rs / Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA