≫ 

Mića Nenadović gost Muzičke apoteke: Tekstopisac plemenite emocije (VIDEO) (PLEJLISTA)

Sve Mićine snimljene pesme zrače tihom setom, jakom ljubavnom čežnjom, nostalgijom

  • 0

"Nisi htela da se javiš kada smo se sinoć sreli,

pogled skrivaš kao da se nikad nismo ni voleli.

Obećasmo majci mojoj da za svadbu dare sprema.

Majka sprema, ali ne zna da od svadbe ništa nema.

Hteo sam te sinoć zvati, al' mi usne zanemeše,

jer prstena moga nema što na tvojoj ruci beše.

Sestra moja na sve strane za svatove sprema cveće.

Kako da joj sada kažem da nam svadba biti neće?

Svi te moji mnogo vole, majka te je ćerkom zvala;

a ja sam ti mladost dao, zar nam tako kažeš hvala.

Otac stari jedva čeka, on ne može radost skriti.

Kako da mu sada kažem da nam svadba neće biti?" (Mića Nenadović)

Tekstopisac Mića Nenadović napisao je Šabanu 1973. pesmu "Svadba neće biti" uz melodiju i svirku Buce Jovanovića. Pesma je klasična "bucinska", srceparajuća, napisana izvan uobičajenog šablona - tri strofe i refren. Pesnik je bio kreativan - napisao je pesmu sa šest strofa, u osmercu, bez refrena, sa rimovanjem drugog i četvrtog stiha. Ali, život je kreativniji od svakog pesnika. Bila je svadba, baš kod Miće, a na svadbi pevao i Šaban Šaulić! U video izdanju Muzičke apoteke čućete šta se pevalo pre pola veka na domaćinskoj svadbi, koja počne u subotu, a završi u utorak. Saznaćete i kako je Raša Pavlović prepevao celu svadbu.

Mića Nenadović je svojim stihovima ulepšao pesme brojnim kompozitorima i pevačima: Buci Jovanoviću, Veroljubu Jovanoviću, Radoju Mitroviću Barajevcu, Šabanu Šauliću, Milošu Bojaniću, Mehu Hrštiću, Veri Ivković, Danilu Živkoviću, Draganu Pantiću Smederevcu, Dušku Petroviću, Boži Nikoliću, Mići Piromancu, Životi Jovanoviću, Dobrici Nenadoviću...

Mića Nenadović, pesnik i ekonomista, priča kako je upoznao Bucu Jovanovića. Očekivao je, kaže, raskoš i glamur u kući najtraženijeg kompozitora tog doba. A tamo - cipele ispred vrata, stare i ne baš čiste; zidovi kuće, ne baš skoro krečeni; u kući se kafa kuva na "smederevac".

Mića se seća i ekspresnog snimanja pesama 70-ih godina, kada se bukvalno iz kafane ulazilo u studio, bez producenta i strogog poštovanja dikcije, sa pevanjem i sviranjem uživo, bez matrice.

Tekstopisac Mića Nenadović sa žaljenjem primećuje trend pojeftinjenja i skraćivanja tekstova u novom folku. Ima utisak, kaže, da je u ovom turbo vremenu i dve strofe mnogo, a Buci Jovanoviću nekad i tri strofe bilo malo.

Sve Mićine snimljene pesme zrače tihom setom, jakom ljubavnom čežnjom, nostalgijom. I one najtužnije šire plemenitu emociju. Sve za ljubav i prijateljstvo! Jer, "prijatelj se gaji k'o u bašti cveće, prijatelj je pravi bogatstvo najveće".

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA