≫ 

Milan Jovanović Jabučanac gost Muzičke apoteke: Bože, šta radi napaćenoj harmonici (PLEJLISTA)

Čućete šta sve može jedna harmonika i kako je postao prva harmonika Evrope, a nikad nije bio prva harmonika Srbije

  • 1

Srbija je zemlja harmonikaša! Sudeći po broju zahteva za prijateljstvo, potpisnik ovih redova mogao bi da otvori dva FB profila samo sa harmonikašima. Drugo je pitanje ko zaista živi od harmonike i za harmoniku.

Milan Jovanović Jabučanac je istinski fanatik na harmonici. Doduše, u rubrici - zanimanje - ne upisuje harmonikaš, nego muzički saradnik!

Milan je svom imenu i prezimenu dodao i nadimak Jabučanac. Poslušao je, kaže, Betulin savet da sa nema dobre karijere bez bombastog nadimka. Time je ovekovečio rodno Jabučje i svoje muzikalne pretke koji su voleli muziku i trošili pare na dobru pesmu. Milan je okrenuo točak i kaže da vraća ono što je deda potrošio na svirače.

Jabučanac se setio svojih prvih učitelja i naučenih kola, od Miće Teofilovića do Krnjevca. Iskreno je pričao i o krizama i zastoju u usavršanju. U video izdanju Muzičke apoteke čućete ko su mu bili uzori, kako stilski pravi razliku između harmonikaških velikana, ne skidajući harmoniku tokom cele emisije. Čućete šta sve može jedna harmonika i kako je postao prva harmonika Evrope, a nikad nije bio prva harmonika Srbije.

Muzicka apoteka Printskrin: Youtube/ Milan Jovanovic Jabucanac

Saznaćete kako je formirao jedan od najtraženijih orkestara, šta sve sviraju, kako su mlade postale gazde veselja i potisnule domaćine. Pričaćemo kako ture odrađuju izvikane zvezde i kako su vrhunski pevači postali deo njegove postave. Pitao sam maestra zašto se nove narodne pesme ne snimaju sa punim orkestrom i zašto je tako malo harmonike u modernom folku pored toliko harmonikaša. Čućete neke spletove i foršpile koje retko izvodi na nastupima.

Energija kojom svira napaćenu harmoniku i dalje je predmet ispitivanja. Zbog toga je, kaže, i papirološki dokazao da ne koristi nikakve "stimulanse". Zasad mu je dovoljno ronjenje.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Svaka čast

    3. januar 2020 | 08:40

    Majstor harmonike, i dobre atmosfere, ko voli ovu vrstu muzike može sa uživanjem satima da ga sluša i gleda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA