≫ 

Sećanje na Danila Živkovića: Tako je govorio tihi čovek i veliki kompozitor (PLEJLISTA)

Danilove pesme su ušle u narod polako i neprimetno. Tako nas je i napustio, na današnji dan, 4. januara 2002.

  • 2

30

- Moje pesme su utemeljene na nacionalnom folkloru. Trudio sam se da iz svake moje pesme izbija duša naroda - govorio je Danilo Živković u mojoj radio emisiji. Sećam se, bombe su padale 1999, a Danilo gost u emisiji "Dušom i pesmom protiv bombi" na Bonton radiju.

- Naši neprijatelji će pomisliti da smo zaista najluđi narod: "Mi ga bijemo, a on peva!" - reče Danilo na početku emisije.

I zaista, Danilo je svojom pesmom opevao motive "Od Vardara pa do Triglava". Komponovao je: vojvođanske (Veli meni moj komšija Steva, Ide lola iz Inđije, Tamburica od sto žica, Kočijašu, zaustavi konje vrane), šumadijske (Mirno spavaj, nano, Pala ćuprija, Urekla ga, nano, neka, Šuška se šuška, Dala sam ti oči vrane, Podeli sa mnom dobro i zlo, Ne dirajmo uspomene, Majko, vraćam se kući), starogradske (Da ja imam srca dva, Ćuti deda, čuće te baba, Spremila sam večeru mome dragom dilberu, Katarina), južnjačke (Zbog tebe, mori, leno, Mehandži, mori, mehanži, Stambolka), crnogorske (Što se mala uobrazi, Meni mala kazala da ja puštim brkove), sevdalijske (Nije Bosna što je nekad bila, Sjećaj me se, sjećaj), moderne (Sviđaš mi se momče, O, vetrovi južni, U ime ljubavi stare, Šta se koga tiče kako živim ja, Cica-maca), šaljivo-šeretske (Šta je s tobom Radovane, Drum dugačak, kola trula, Imao sam deset žena, Imam ženu mnogo lenju, Muž mi pije, al' se krije, Ala brzo prođoše mi dani), namenske (U vojsku me majka šalje, Dođi brate da dočekaš svate, Rešio sam da se ženim)...

Muzička apoteka Printskrin: youtube

- Ja sam rođen u Pirotu, ali već od 13 godine napuštam rodni dom trbuhom za kruhom i ljubavlju za pesnom. Živeo sam malo u Zagrebu, a u periodu sazrevanja u Sremu. Nema tog kraja Juge koji nisam proučio i etnografski i etnomuzikološki. Nema tog festivala na kome nisam učestvovao i pobeđivao. Odnosio sam pobede i na festivalu popepvki u Zagorju i na festivalu makedonske pesme u Valandovu - veli Danilo i dodaje: "Svaki kompozitor ima svoju stvaralačku nit. Više volim šaljivo-meraklijske teme nego one srceparajuće. Ja svoga junaka u pesmi "Šta je s tobom, Radovane" i kritikujem i prekorevam i savetujem u ubeđenju da će se popraviti što ranije, jer, "nekad ćeš lepe čase poželeti da se vrate".

Pedesetak Danilovih pesama snimljeno je kao trajni snimak za arhivu Radio Beograda. Tim povodom kaže:

- Odnegovan sam na temeljima Carevca i Krnjevca. Zato me užasava sve prisutniji rogobatan nesklad između durske melodije i tragičnog teksta. Zamislite pakleni tempo, ili čak kolo, ili žešću rumbu, a ovamo se peva "Moj život je ruševina stara" ili "Skini prsten s desne ruke". Poštujem i tragične teme. Ako su upakovane u neku baladu i otmeni mol, mogu i da oplemene čoveka.

Tako je govorio Danilo u mojoj radio emisiji. Bio je to jedan od poslednjih javnih nastupa ovog tihog čoveka i grandioznog kompozitora, moga velikog prijatelja.

Danilove pesme su ušle u narod polako i neprimetno. Tako nas je i napustio, na današnji dan, 4. januara 2002. S ponosom najavljujem i video izdanje Muzičke apoteke sa Danilovim naslednicima.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    4. januar 2020 | 09:55

    Divan covek i umetnik. Supruga, koja ga je u svemu podrzavala, a i on nju. Koliko je to, divnih melodija izaslo iz njegove sveske, njihovih glasova. Treba cesce prelistavati sve ono, sto su ostavili u Fonoteci. Ponose se oni gore, sigurno sa velikim ponosom, svojim naslednikom divnog glasa, ponasanja i olicenjem Zivkovica.

  • Kalimera

    4. januar 2020 | 14:17

    I on i Vera i unuk im sada. Iver ne pada daleko od klade. Svaka cast. I SUSKA SE SUSKA...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA