≫ 

63. rođendan Mitra Mirića: Hit pevač "ujka Noleta" (PLEJLISTA)

Mitar je postao hit pevač tek od 1979. i pobede na Ilidžanskom festivalu pesmom Novice Uroševića "Poslednja stranica"

  • 5

"Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine! Mogu samo da nas mrze oni što nas ne vole!" (Novica Urošević)

Ovo je primer jeftinog i banalnog stiha. Ovo je primer od čega Novica Urošević može da napravi hit. Pesma je snimljena 1989. u predvečerje ratne bure u Jugi. Neki kritičari su je proglasil vesnikom građanskog rata. Iskreno, nisam poštovalac ove pesme, nikad je nisam pustio u Muzičkoj apoteci. Smatram je duboko antihrišćanskom pesmom koja širi gordost. Pitam se: a zašto da nas mrze oni što naš ne vole, i, ko je to jači od sudbine?

- Snimio sam je na nagovor moga kuma Novice Uroševića. On je verovao u nju, ja nisam toliko. Kad sam je prvi put zapevao na koncertu, publika je bila u transu. Tako je i danas, pevam je i kad mi se ne peva, pevam je i kad neću! Sećam se, neke koleginice, koje nisu volele Novicu, samo su prokokentarisale - auuu, kako se toga seti! Znam da su Novici prebacivali da je komponovao ratno-huškačku pesmu. Znam i da su je pevale sve zaraćene strane, da se peva i u ratu i u miru. Ova pesma je spojila i one koji vole i one koji mrze. Čim se završio rat, sa zebnjom sam pevao u Splitu '95. Kada mi je nekoloko hiljada ljudi horski tražilo tu pesmu nekoliko puta, shvatio sam da od nje ne mogu da pobegnem i da hoću - priča Mitar za Muzičku apoteku.

Muzicka apoteka Printskrin: Youtube/Diskos Official

Mitar Mirić je i pre i posle Novice Uroševića snimao lepe i slušane pesme sa Zaimom Imamovićem (Od mene je ljubav jača), Veroljubom Jovanovićem (Ne pitaj me kad ću kući doći, Ne žali druže za njom, Dođoh srećan da me vidi majka), Radojem Mitrovićem Barajevcem (Ne zaboravi ovaj grad, Okreni se, ne okrenula se), Ljubom Kešeljem (Voli me danas više nego juče, Hoću mesto u tvom srcu, Ne ostavljaj suze na mom pragu, Dan za danom proći će godine), Draganom Aleksandrićem (Dajte mi da živim, Da li ste me poželeli, Tu mi nedostaješ), Radetom Vučkovićem (Frulo moja od drveta, Zašto se više ne viđamo draga, Navika je od ljubavi jača), Raletom Ćajićem (Neće je vratiti suze), Draganom Brajovićem (Ne svani zoro, Gledam Drinu)...

Ipak, Mitar je postao hit pevač tek od 1979. i pobede na Ilidžanskom festivalu pesmom Novice Uroševića "Poslednja stranica".

RTS Novogodišnji Program, mitar miric Mitar Mirić, Foto: A. Nalbantjan

- Pojavio sam se na najvećem festivalu kao debitant. Ni slutio nisam da će me publika vraćati pet puta na binu sa pesmom koja traje šest minuta. Osvojio sam sve tri nagrade i postao apsolutni pobednik Ilidže. Ova pobeda mi je otvorila mnoga vrata, živnula i neke prethodne pesme i donela ličnog kompozitora i kuma - seća se Mitar svog prvog velikog uspeha.

Verovali ili ne - Mitar je sa Novicom od '79. do '97. snimio jednu singlicu i 13 albuma, ukupno 117 pesama! To je apsolutni rekord u saradnji pevača i kompozitora na ovim  prostorima.

- I Novica je rudarsko dete iz Drmna kod Požarevca, i ja sam dete rudara iz Bogutovca kod Ugljevika. Sirotinja nas je naterala da uspemo - veli pevač svih generacija na svoj 63. rođendan.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA