≫ 

52. rođendan Dragane Mirković: Scensko ritmička rapsodija "Lučeta iz Kasidola" (PLEJLISTA)

Dragana nije dozvolila da je estrada pokvari

  • 5

Dragana je rođena na današnji dan, 18. januara 1968. u Požarevcu. Odrastajući u krilu dede Dragutina u Kasidolu, slušala je na uvce teške narodnjake. Uz dedinu harmoniku zapevala je i prve izvorne pesme i sevdalinke.

Ovakav talenat nije mogao da promakne Novici Uroševiću, hitmejkeru i Draganinom zemljaku. Šesnaest joj leta beše kad je snimila prvi LP 1984. za Diskos sa vodećom pesmom ‚‚Imam dečka nemirnog".

Pesme su bile u ćiriličnom ruhu, uglavnom u dvojkaškom ritmu, uz virtuozne aranžmane i svirke Tomice Miljića i Novice Nikolića Patala. Drugim albumom iz '85. Dragana samo potvrđuje svoju muzikalnost. Narodna muzika je dobila raspevanu devojčicu blistavih očiju i kukastog nosića, intonativno i ritmički sigurnu, scenski besprekornu. Narodnjačke radio stanice zavrtele su skoro sve pesme sa Draganina prva dva albuma: "Umiljato oko moj", "Zaljubila se devojčica", "Čudan neki mali", "Pored mene dočekaćeš stotu", "Znaš da nosim prsten tvoj", "Uteši me tužna sam", "Ispleli smo venac ljubavi".

Tih godina se jedino nije slušala pesma "Ne vraćam se starim ljubavima", koja u 21. veku toliko ožive i postade himna ženskog ponosa - "probaj, ostavi me, ako druga nešto lepše ima". Iskreno, drago mi je što je baš ova pesma oživela, i to u godinama kada se Dragana stilski udaljila od "šljivika i livada" i svojih diskografsko muzičkih otaca. Jer, da ne beše Novice i Tomice, ne bi bilo ni "Lejdi Gage".

1986. Dragana Mirković postaje peti član udarne petorke ‚‚Južnog vetra". Sa Miletom Basom snima pet albuma i desetine slušanih pesama - i balade, i orijentale, i rumbice i dvojčice: ‚‚Ruže cvetaju samo u pesmama", ‚‚Oprosti što ti smetam", "Milo moje što te nema", "Jeleni košute ljube", "Nema sreće bez tebe", "Pusti da verujem", "Vatra", "Simpatija", "Mamina i tatina", "Kad bi znao kako čeznem", "Doviđenja milo moje"...

90-ih godina "Luče iz Kasidola" postade "srpska Madona" i Lejdi Gaga", prvi narodnjak u "cover" fazonu. U vreme kada su mnogi narodnjaci kuburili i sa pravilnim izgovorom srpskog jezika, prilično zanoseći i pomerajući akcenat, Dragana je pevušila i skidala najveće svetske hitove.

Dragana nije dozvolila da je estrada pokvari. Njena medijska odmerenost deluje bajkovito i lekovito u rijaliti Srbiji.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA