≫ 

Sećanje na "estradnog Maradonu": Toma Čolović nije samo "Mali mrav" (PLEJLISTA)

Imao sam retku privilegiju da se Toma "otvori" u mojim radio emisijama

  • 1

- Malog mrava je lako zgaziti i uništiti. Samo, postoji jedno pravilo - slon je veliki, al' ga majmun jaše! - izjavi Toma Čolović u mojoj radio emisiji krajem prošlog veka.

Onako sićušan, sa svojih pedesetak kila žive vage, nije smatran ozbiljno ni u diskografsko-estradnom ni u medijskom svetu. Imao je lepu boju glasa, muževnu dubinu i radiofoniku. Kad Toma progovori, pomisliš da je spiker. Sećam se, prijatelji su nas mešali, naročito na telefonu.

Vrcavost duha je poneo iz rodne kuće, a urbani šmekeraj je kultivisao sa kraljevačkim mangupima. Sa svojim zemljakom i kompozitorom Mikijem Mitrovićem ulazi u PGP RTB 1972. pesmama "Šubare mi moje", "Moj se život mnogima ne sviđa", "Vodonoša". Bile su to pesme upućene malom čoveku od jednog njima ravnog pevača: "Ja znam sve će brzo proći, ove noći i poljupci žena. U sudbine čarobna je ruka, jer uzima onome ko nema".

Od '75. snima nekoliko slušanih pesama i ploča sa hitmejkerom Predragom Vukovićem Vukasom: "Naša ljubav nije čaša vode", "Budi jako, srce moje", "Sećaš li se, srce, šta je nekad bilo", "Profesore, danas me ne pitaj", "Žena koju srce sanja", "Skočio bih u Moravu sa staroga mosta". Pesme su se zavrtele na lokalnim radio stanicama i bile su slušanije od samog pevača.

Tomislav Čolović Tomislav Čolović/Printskrin: Youtube/PGP RTS - Zvanični Kanal

Od 80-ih počinje da snima sa kompozitorom Predragom Negovanovićem. Kad je snimio "Malog mrava", obeležio je sebe u mravinjaku ljudi ovog sveta. "Mali mrav" je pobedio Tomu Čolovića, Toma Čolović je postao "Mali mrav"! Postao je opštenarodni i večiti hit. Čak je i Duško Radović dao veoma pozitivnu kritiku, rekavši: "Ovo je retka pesma erotskog karaktera napisana sa merom i ukusom". Usledile su i ponude za snimanje "mrava" na bugarskom, rumunskom, albanskom, slovenačkom, makedonskom, engleskom. Tomu mrzelo da lomi jezik ("Bubreci vogelj", "Majhna, majhna", "Mika furnjika", "Litl ent") i propade mu međunarodna karijera.

Usledile su i druge pesme vrcavo-erotskog karaktera: "Lepa Sneža nagazila ježa", "Crna mačka", "Bela vrana", "Atomski mrav", "Majka Muju šišala na struju", "Odžačar". "Mali mrav" je zasenio i mnoge druge vrhunske pesme iz Tominog opusa: "Crn je gavran, a ja crnji", "Ja na sever, ti na jug", "Crni Grga iz Mokroga Luga", "Ostao mi šešir na prozoru", "Brat sam bele zore", "Ja ne bacam uspomene", "Što iskrena nije sada", "Zasadiću ora' kalemljeni", "Ko me voli, taj me naći mora", "Dano, dušo"...

Tomislav Čolović Tomislav Čolović/Printskrin: Youtube/PGP RTS - Zvanični Kanal

Uštogljeni urednici tadašnjih radio stanica izbegavali su ovog retkog čoveka. Znali su Tomin najveći hit, ali ne i Tominu dušu. Imao sam retku privilegiju da se Toma "otvori" u mojim radio emisijama:

- Kod mnogih urednika sam grejao klupu za rezervne igrače. Samo, kad god me puste na teren, ja dam gol - govorio je "estradni Maradona".

Ginter Gras je bio u pravu: "Duša je kao padobran - ne funkcioniše dok se ne otvori!".

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    24. januar 2020 | 13:18

    I kao " Mali mrav " ljudina. Laka mu crna zemlja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA