≫ 

Veroljub Jovanović, kompozitor i violinista: Bucina izvidnica i Šabanov kum i pronalazač (PLEJLISTA)

Veroljubove pesme su neprolazne i neizlizane, a sarađivao je sa brojnim pevačima

  • 0

Veroljub Jovanović (1932 - 2006) je prva violina Buce Jovanovića i njegova izvidnica u lovu na talentovane pevače. Rođen je u Ljubiniću, blizu Uba i blizu Obrenovca, gde skoro u svakoj kući neko gudi ćemane.

Tako je i Veroljub počeo kao seoski muzikant, da bi, prelaskom u Obrenovac, upoznao Acu Šišića, Slavoljuba Piromanca, Bucu Jovanovića. Onako lep i stasit postaje prava atrakcija na svadbi, vašaru, u kafani. Svirao je bez nota ispred sebe, ali sa notama u sebi.

60-ih postaje član ansambla Buce Jovanovića i njegova prva violina. Svirao je i snimao sa Bucom stotine pesama i kola, punih desetak godina. Buca koristi Veroljubovu pokretljivost i šalje ga da po kafanama lovi talentovane pevače. Tako je '69. u šabačkoj mahali otkrio Šabana Šaulića i doveo Buci na audiciju. Kasnije je postao i prvi Šabanov kum.

Šaban Šaulić koncert Šaban Šaulić Foto: A. Nalbantjan

Od 1973. Veroljub Jovanović formira svoj ansambl i počinje da komponuje prave narodne pesme u dvojkaškom ruhu. Veroljubove pesme odišu emocijom i kad ih pevaju lošiji pevači. Od Buce je naučio koliko je tekst primaran za slušanost pesme. Setnim zvucima svoje violine dodao je pesnike srcelomce: Mikija Jovičića, Novicu Kostića, Ruždiju Krupu, Branu Cvetinovića Lakija, Zoricu Đuđić, Miodraga Ž. Ilića... Mića Nenadović, jedan od Veroljubovih najplodnijih tekstopisaca, oživeće uspomenu na ovog neizvikanog a vrhunskog kompozitora.

Meho Hrštić, pevač čiji glas ima i snagu i emociju, snimio je najviše Veroljubovih pesama. Sa velikim oduševljenjem priča za Muzičku apoteku o svom kompozitoru:

- Veroljub je imao srce kao planina. Retko skroman čovek među kompozitorima, ja nisam upoznao boljeg čoveka.

- Inače, u javnosti vlada percepcija da je Buca otkrio Šabana. Neistina totalna!

Veroljub je danima ubeđivao Bucu da ima pevača koji fantomski peva. Buca je to marginalizovao, oklevao, izbegavao još jednog "obojenog". Bucinu "Dajte mi utjehu" i Veroljubovu "Ne plači, srce" već je snimio jedan lik iz Mostara. Kad se Buca najzad smilovao da čuje Šabana, zamalo nije dobio infarkt! Požurio je da ga odvede advokatu i zaključi petogogodišnji ekskluzivni ugovor o saradnji.

Meho Hristić Meho Hristić Printskrin: Youtube/Diskos Official

Veroljubove pesme su neprolazne i neizlizane:

Šaban Šaulić - Ti motiku, a ja plug, Gore pisma svedoci ljubavi, Hej živote moja reko, Ne plači srce, Zasviraj mi cigo,

Mitar Mirić - Dođoh srećan da me vidi majka, Ne pitaj me kad ću sutra doći, Ne žali druže za njom, Otišla si neka ti je srećno,

Meho Hrštić - Poljubi me onda idi k njemu, Skrivaj svoju tugu ma gde sada bila, Za drugoga udaješ se draga, Svirajte mi noćas, Tamo mi je sve najdraže, Kad sve prođe, kad kosa obeli, Da li ti je žao što me druga voli, Doći ću ti majko, Zašto smo se srećom zaklinjali,

Rasima Ališić - Teško je umreti, Kad nesrećan nema sreće, Mene voli mlad momčić, Jedno srce njih dvojica,

Živita Jovanović Zoki - Varalica, Poslednje milovanje, Ti me čekaj ja ću doći, Ne dirajte nesrećnog čoveka, Ej da mi je ko što nije,

Kemal Malovčić - U mom srcu nađi svoje mesto, Dva me sunca grejaše do danas,

Nikola Urošević Gedža - U mom selu najbolji sam momak,

Nikola Urošević Gedža Nikola Urošević Gedža Prinstkrin: Youtube/PESMA KAO LEK – TV DUGA PLUS

Žika Marinković Šumac - Ne može se ljubav izbrisati, Od rastanka do sastanka,

Miroslav Radovanović - Sve sa tobom dobijam i gubim,

Mića Stanojević Piromanac - Kud si tako majko uranila,

Alija Pekić - Drugu ženu neću zavoleti,

Dragiša Golubović Golub - Tebi žurim izdaleka,

Veroljub Grujić - Volela me jedna žena,

Duško Nikolić - Unuče...

Veroljub je komponovao i napisao nekoliko pesama na romskom jeziku. Jedna je zbilja antologijska - "Ćerma Devla čirikli" (Pretvori me, Bože, u pticu) u izvođenju Vide Pavlović.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA