≫ 

Ilidža 1975: Godina procvata dvojke i sevdaha (PLEJLISTA)

Iidžu 1975. apsolutno su obeležili sarajevski autori i muzičari: Hilmo Mujić, Safet Kafedžić, Jozo Penava, Marin Radić, Damjan Babić, Drago Trkulja, Drago Paradžik, Rade Vidić...

  • 2

"Ti si ruža mog proleća, sjajna zvezda majske noći. Kupi svate i svirače, po tebe ću sutra doći.Pozdravlja te majka moja, kujundžija prsten kuje, stari otac svadbu sprema i željno te očekuje.Ta dva oka ko trnjine, traže ljubav, nude sreću, darove i ruho spremaj momkovati više neću. Za venčanje već odavno moja sestra venac plete, za nas dvoje, dva goluba, što visoko nebu lete."

Ovo su stihovi pesnika Hilma Mujića koje je na Ilidži '75. svojim prodornim i mladalačkim glasom pevao estradni šarmer i pustolov Mladen Tomić. Pesma je dobro prihvaćena od strane publike i, mada nije osvojila nagradu na festivalu, ostala da živi u narodu. Naročito se zavrtela na svadbenim veseljima i u željama i čestitkama slušalaca na radio stanicama širom Juge. U konkurenciji mnogih namenskih i svadbarskih pesama, ova pesma se izdvaja plemenitim stihovima sa sevdalijskim i šumadijskim prizvukom, uz maestralnu svirku i aranžman Ismeta Alajbegovića Šerbe. Mladen Tomić je snimio pesmu u malom tiražu za produkciju "Suzi" iz Zagreba i nastavio svoje belosvetske romanse i avanture. Od ove pesme su se ovajdile Mladenove kolege, i ne znajući kako se pesma zove i ko je peva. Uostalom, iz lepe pesme možete izvući nekoliko lepih naslova. Iz ove pesme je izvučen možda najmanje lep naslov - "Po tebe ću sutra doći".

Sa oduševljenjem najavljujem gostovanje Mladena Tomića u Muzičkoj apoteci.

Ilidžu 1975. apsolutno su obeležili sarajevski autori i muzičari: Hilmo Mujić, Safet Kafedžić, Jozo Penava, Marin Radić, Damjan Babić, Drago Trkulja, Drago Paradžik, Rade Vidić... Izvođače su pratili orkestri Ismeta Alajbegovića Šerbe i Tamburaški orkestar Radio televizije Sarajevo pod upravom Drage Trkulje.

Bilo je to vreme vrhunskih pesnika i kompozitora. Hilmo Mujić je na Ilidži '75. napisao tekst pesme "Ja te pjesmom zovem", Marin Radić je komponovao, Šerbo svirao i sa svojim orkestrom pratio Hanku Paldum. Niko tada ni slutio nije da će ova pesma postati jedna od najpevanijh i najskupljih ženskih pesama.

Safet Kafedžić je napisao dva briljantna teksta na ovoj ilidži: Meho Hrštić "Najlepša Sarajka" i Muhamed Mujkanović "Mita stari".

Nikola Karović je sa pesmom "Poskoči đevojko" osvojio drugu nagradu stručnog žirija. Vašoj pažnji preporučujem i pesme "Mesečino moja noći blaga" (Slobodan Lalić), "Tamburice moja diko" (Dobrivoje Topalović), "Ne znam ko je dilber taj" (Jasna Kočijašević), "Živi život" (Hamid Ragipović Besko) i "Lovačka pesma" (Safet Isović).

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BosnaE

    26. januar 2020 | 09:33

    Zlatno vrijeme,kad su pjesme bile kao i zivot,sve bilo dobro. Mladen Tomic,jedan boemcina,ali sa skromnim glasovnim mogucnostima,naspram Slobodana Lalica koji se igrao sa najtezim pjesmama,ali svako je imao svoju publiku. Danas Boban Rajovic,puni diskoteke,a ja tu muziku ne kontam,sta tu ima lijepo,pa ovaj Baka Prase,ali sve se naopako okrenulo,kao sto je i Drzava.

  • Yu

    26. januar 2020 | 12:14

    Lijepe pjesme od lijepih izvodjaca u prelijepim vremenu koje se nikad nece zaboravit, a to je YUGA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA