≫ 

Bucine pesme bez Bucine harmonike: Čija je svirka najbliža Bucinoj (PLEJLISTA)

Da je Buca Jovanović bio ambiciozan kao što je bio genijalan, bio bi beskrajan

  • 1

Današnja plejlista je zalogaj za muzičke gurmane i ljubitelje rariteta - Bucine pesme koje ne svira Buca.

Da je Buca Jovanović bio ambiciozan kao što je bio genijalan, bio bi beskrajan. Doduše, i ovako mu kraja nema, naročito njegovim pesmama.

Mnogi pevači bi dali sva blaga ovog sveta da snime makar jednu Bucinu pesmu. Nekima je to uspelo i lako i nenadano, a nekima nije vredo ni glas, ni stas, ni pare. Jednostavno, nisu bili po Bucinom ukusu.

Bilo je i onih koji su došli do Buce i njegove pesme, ali nisu imali sreće da im narodnjački genije zasvira na ploči sa svojom harmonikom i svojim orkestrom. Razlozi su bili razni: nekad se Buci jednostavno nije sviralo, nekad su mu bile preče kafane i kocka, nekad su na pločama svirali isti orkestri kao i na festivalima, a Buca nije voleo gužvu i glamur.

Na putujućem festivalu "Jesen" 1967. Gvozden Radičević je pobedio Bucinom pesmom "Otišla si bez zbogom da kažeš" uz orkestar Vite Životića. Na festivalu "Sokobanja" 1968. pobedio je Kvaka Bucinom pesmom "Ako draga sretneš majku moju" uz orkestar Duška Radančevića. Kvaka je tu pesmu presnimio na ploči iz '74. uz orkestar Bokija Miloševića.

tNa "Hit paradi" 1975. Bucine pesme su pevali Safet Redžić "Kada gora ozeleni listom", Kvaka "Neću te kleti draga" i Dragoslav Belić "Vrati se ljubavi moja" uz orkestar Radojke Živković.

Na Festivalu jugoslovenske narodne muzike u Parizu '75. Bucine pesme su pevali Dobrivoje Tolalolvić (Što te nema) i Lepa Lukić (Kosaču moj) uz ansambl Ace Stepića. I Milena Plavšić je snimila prelepu Bucinu pesmu "Niko kao ti" uz ansambl Ace Stepića.

Zorica Brunclik je presnimila Bucine pesme "Volim te sve više" i "Raširi ruke" uz ansambl Branimira Đokića.

Sredinom 80-ih godina Bucine pesme su svirane i uz orkestar Tomice Miljića: Vida Pavlović (Došli dani tugom rasplakani), Stojanka Stefanović (Dođi dragi) i Zlata Stanković (Hej mladosti, ceo album).

Najzad, Bucine pesme su svirali i Boban Spasojević i Zoran Vlajić, možda i stilski najsličnije ovom neponovljivom narodnjačkom srcelomcu.

Na ploči Šekija Turkovića iz '87. pogrešno je potpisan orkestar Buce Jovanovića. Ceo taj album sa Bucinim pesmama svirao je Zoran Vlajić (Srećo moja još neprežaljena, Ako te nekada zaboli duša, Medaljon, Davna žena, Rekli su mi da nisam za nju, Od tebe nema lepše žene, Još te nisam odbolovao).

Cvele Radovanović je 1988. snimio ceo album sa Bucinim pesmama i vodećom "Pruži ruku na rastanku" uz ansambl Bobana Spasojevića. Bile su to poslednje pesme Buce Jovanovića.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BosnaE

    27. januar 2020 | 08:51

    Buca Jovanovic,legendarno ime narodne muzike i takvi ce vjecno zivjeti kroz svoje pjesme.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA