≫ 

Mladen Tomić, gost Muzičke apoteke: Estradni šarmer i pustolov (PLEJLISTA)

"Gordana" mu otvori mnoga vrata, otisnu se Mlađa u svet, mami žene kao magnet. Da se posvetio karijeri kao ženama, bio bi na estradnom vrhu

  • 0

"Ako me voliš, ako me ljubiš, ne ostavljaj me, nemoj drugom poć.

Samo tebe draga volim, samo tebe draga ljubim, ti si radost moga sna.

Gordana, ljubljena, tebi pjevam ja, ljubav je stvorena jedino za nas." (Irfan Ajanović)

Ovu pesmu je publika prvi put horski zapevala sa Mladenom Tomićem 1970. na Ilidžanskom festivalu. Pevali su je i novinari i članovi stručnog žirija, pevala je i Mladenova raja. Sve to nije bilo dovoljno za festivalsku nagradu u zastrašujućoj konkurenciji. Ali, pobedi "Gordana" i žiri, i autora i Mladena, postade večiti hit. U pesmi se prepoznaju ne samo Gordane sa ovih prostora, nego i svi zaljubljeni.

I Mladena prepoznaju milioni - i njegov mladalački prodoran glas, emociju, šarm, scensku eleganciju. Imao je, kaže, tu sreću da druguje sa Kemalom Montenom i Davorinom Popovićem, da nauči razliku između pijanstva i boemije. U sarajevskim kafanama završio je nekoliko fakulteta, naročito školu bontona:

- Čašu ne razbijaš o pod po sistemu "čaše lomim, ruke mi krvave", nego lepo uviješ u salvetu, razbiješ i daš konobaru. U kafanu "Kristal" na Ilidži dolazile su hadžije na fijakerima - seća se Mladen Sarajeva kojeg više nema.

Mladen Tomić je i biološki i umetnički rođen u Sarajevu. Propevao je kao dečkić u šeheru tom, imajući od koga i učiti. Prošao je i kulturno-umetnička društva, muzičke škole i, naravno, kafane. Divio se, kaže, Predragu Živkoviću, pre nego što je postao Tozovac, dok je svirao harmoniku i pomalo pevušio. I danas priznaje da je Toza naš najveći šmeker svih vremena. A tek sevdah uz Šerbinu harmoniku i Vidino pevanje, a kad žene plaču dok Kvaka peva uz dudulajku... E, o tom "vaktu i zemanu" pripoveda Mlađa u Muzičkoj apoteci.

Pevao je Mladen nekoliko puta na Ilidži, pevao je i u alternaciji sa Kvakom još 1969. pesmu "Sviraj, Cigane, pjesme odavne". Setili se organizatori - jednu pesmu peva njih dvoje, pa, ko bolje prođe - eto, to je alternacija.

Muzička apoteka, Mladen Tomić Mladen Tomić/Printskrin: Youtube/PESMA KAO LEK – TV DUGA PLUS

Zaređao je Mladen posle "Gordane" dosta slušanih pesama: "Sreo sam je u malom kafiću", "Slađana, zbogom", "Kujundžija prsten kuje", "Ne igraj se, srećo, sa mnom", "Pjesmo moja, jedini druže moj", "Kada srce zavoli", "Poslednji voz", "Što se često rastajemo"... opevao i Marije, Katarine, Danijele, Suzane...

Teško je podneo raspad Juge i rat u Bosni. Od '95. se skrasio u Makarskoj i posvetio zdravim navikama. Posle Sarajeva najviše voli Beograd, a Srbiju ne doživljava kao stranu državu.

Mogao je da napravi daleko uspešniju karijeru. "Gordana" mu otvori mnoga vrata, otisnu se Mlađa u svet, mami žene kao magnet. Da se posvetio karijeri kao ženama, bio bi na estradnom vrhu.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA