≫ 

Jovan Milenković Rala gost Muzičke apoteke: Kad saksofon zasvira kao harmonika (PLEJLISTA)

Retko se pojavljuje u medijima, estrada ga ne zanima. Najlepše i najslađe priča svojim instrumentom

  • 0

Kada neko svira harmoniku, a kao da čuješ šargiju i saz, znaj da je to Ismet Alajbegović Šerbo. Kada neko svira saksofon, a kao da čuješ harmoniku, znaj da je to Jovan Milenković Rala.

Prvi narodnjački saksofon ispričaće u Muzičkoj apoteci istinu jednog domaćinskog i umetničkog života. Odrastajući u živopisnoj Resavi, mlađani Rala je sviruckao u sviralče, uz oca koji je svirao na najobičnijem listu s drveta. Od petnaeste godine dobija prvi saksofon. Seća se Rala da su morali da prodaju vola, da bi kupili prvi saks. Kada je počeo sa višesatnim svakodnevnim vežbanjem, jedan komšija je prokomentarisao: "Dosad im je vo rikao u štali, odsad im riče u kući".

Dugo je Rala svirao po veseljima širom Srbije, da bi kao zreo muzičar 1975. snimio svoje prvo kolo "Milivka" sa ansamblom Dragana Aleksandrića. Kolo je posvetio svom rodnom selu Milivi kod Despotovca. Postao je član ansambla legendarnog maestra Dragana Aleksandrića. Svirao je godinama i decenijama najveće svadbe i na hiljadama ploča za najveće zvezde narodne muzike.

Više se i ne seća kome je sve svirao. Dosad je, kaže, naduvao balon veličine ove naše planete. Kolege ga pamte samo po dobru. Zbog njegovih bravura na saksofonu i bakšiš je izdašniji. Onaj otvor na saksu bivao je začepljen novčanicama.

Kad god bi svirka bila u njegovom kraju, svoju kuću je pretvarao u besplatan hotel sa bazenom za kolege. Kome je po volji, tu je i vodenica na 50 metara od kuće.

Jovan Milenković Rala gost Muzička apoteka Foto: Promo

Rala je mnogo više poštovan nego što je popularan. Retko se pojavljuje u medijima, estrada ga ne zanima. Najlepše i najslađe priča svojim instrumentom. Kaže da je saks najviše približio harmonici. Približio ga je i nekim novim majstorima, svojim naslednicima.

Setili smo se i nekih svadbenih običaja i rituala, "sabornika" i "šarenog kola". Poslušajte kako Rala svira u svojoj osamdesetoj, uz harmoniku Dragana Aleksandrića iz 1914.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA