≫ 

Kola Novice Negovanovića: Predigra gostovanja u Muzičkoj apoteci (PLEJLISTA)

- Posle pobede na Prvoj harmonici, postao sam prava atrakcija u mom kraju - seća se Nole početaka svoje popularnosti

  • 2

Novica Negovanović je narodnjačka institucija - kompozitor, harmonikaš i pevač najvišeg formata. Upijao je na harmonici, još kao dete, sve što čuje od oca i strica, a kasnije i od Dragana Matića Žilića i Dragana Aleksića. Posle trijumfa na Prvoj harmonici Jugoslavije u Sokobanji 1966, kreće Noletov diskografsko-estradni uspon. Pored nekoliko stotina pesama, maestro Novica Negovanović je ostavio našoj narodnjačkoj baštini tridesetak narodnih kola.

- Posle pobede na Prvoj harmonici, postao sam prava atrakcija u mom kraju. Kolege su govorile: "Kad Nole prođe Kraljevom, okreću se k'o za Titom". Mada, bilo je i onih koji su govorili: "Sa jakim ste čovekom našli da ga poredite" - seća se Nole početaka svoje popularnosti.

Onako visok i stasit, plenio je Nole nekim novim zgusnutim trilerima na dugmetari. Već posle prvih snimljenih pesama i kola jasno je bilo - pojavio se virtuoz prepoznatljiv na prvu. Noletova prva autorska kola - Peričino, Adransko, Kraljevčanka, Lolino, Gančetovo, Moravski Biser, Melem, Koletovo - ulaze na sva narodna veselja kao obavezan harmonikaški repertoar.

- Bio sam gladan aplauza, naročito sa harmonikom. U tome sam i preterivao, pa sam, srećom, na vreme dobio i ukor. Sviramo koncert u obližnjoj Katrgi sa orkestrom pod upravom Caneta Stojanovića. Ja se zaneo, razvukao harmoniku, iskoračio ispred orkestra, pa se osilio od silnih aplauza. Kad sam završio, prilazi mi Cane sa upozorenjem: "Slušaj mali, nisi ti ovde jedini" - priča Nole o prvim plodovima popularnosti.

1983. na mestu odgovornog urednika "Jugodiska", izdaje Nole album sa deset narodnih kola: "Užičko", "Moravac", "Biserka", "Čačak", "Kokonješte", "Šota", "Šano dušo", "Vranjanska igra", "Džumbus" i "Zlatiborske dvojnice".

Sa oduševljenjem najavljujem gostovanje maestra Novice Negovanovića u Muzičkoj apoteci.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    24. februar 2020 | 09:29

    Novica, izvanredan pevač i harmonikaš.Ima mnogo lepih pesama koje će ostati za sva vremena. Živ bio i Bog te čuvao.

  • Siiii

    24. februar 2020 | 08:06

    Ovaj isti Aca Stanojevic 😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA