≫ 

Ilidža 1967. (1): Prva verzija legendarne "Pivljanke" (PLEJLISTA)

Bila je to godina apsolutne dominacije bosanskih pevača (nedostajao je samo Safet), plus dva dueta iz Srbije, plus Božidar Ivanišević

  • 0

"Bolovala mlada Vinka, rodom Pivljanka. Što je tebi šćeri moja, pita je majka. Zašto dušo ne ustaneš, stiže proljeće. Eno tvoje drugarice beru cvijeće. Ja ti majko nikad više neću ustati, no i s tobom ja se moram s bolom rastati. Brigo moja, tugo moja, majka proplaka, a niz lice suze liju ka' iz oblaka." (B. Ivanišević - M. Koprivica)

Ovo je tekst prve verzije legendarne "Pivlljanke". Pesmu je komponovao, otpevao na "Ilidži" 1967. i prvi snimio na ploči Božidar Ivanišević. Pesma se pevala i pre Božidara i posle Božidara, ali je obnarodovana na najvećem narodnjačkom festivalu.

Božidar je pesmu doneo baš onako festivalski, pojačan horom, uz prilično maštovit aranžman za to doba i uz orkestar Jovice Petkovića. Zanimljivo je da pesma nije dobila nagradu ni publike ni stručnog žirija.

Bili su to počeci legendarnog festivala. Sve takmičarske pesme su objavljene na četiri kompilacijska singla, sa sličicama svih učesnika (crno-bele sličice, kao za ličnu kartu): Beba Selimović, Braća Bajić, Gvozden Radičević, Nedžad Salković, Zaim Imamović, Nedeljko Bilkić, Zora Dubljević, Himzo Polovina, Meho Puzić, duet Ovuka-Bogićević, Božidar Ivanišević, Esma Čehić, Salem Trebo. Sve izvođače su pratili ansambli Ismeta Alajbegovića Šerbe, Jovice Petkovića, Buce Jovanovića i Tamburaški orkestar RTV Sarajevo.

Kao što se vidi iz spiska učesnika, bila je to godina apsolutne dominacije bosanskih pevača (nedostajao je samo Safet), plus dva dueta iz Srbije, plus Božidar Ivanišević. Božidar je bio prvi radio pevač crnogorskih pesama, kasnije solista Radio Zagreba i prvi predsednik Udruženja muzičara BIH.

Prvu nagradu festivala odneli su Nedeljko Bilkić "Bez ljubavi sve je pusto" i Zaim Imamović "Azemina".

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA