≫ 

Ilidža 1967. (2): Kad je Neđo učio solfeđo (PLEJLISTA)

- Sa pesmom "Bez ljubavi sve je pusto" ostvario sam svoju drugu pobedu, od ukupno sedam na "Ilidži" - priča Neđo za Muzičku apoteku.

  • 3

"Zašto pričaš da me voliš kad i drugom isto kažeš,

zar još tvoje srce ne zna da je ljubav samo jedna.

Sad ne znam šta je sreća to, bez ljubavi sve je pusto.

Zbog tebe sam svake noći tužan i nesrećan bio.

Proklinjao prošle dane kada sam te zavolio.

Kako da te zaboravim kad si moja ljubav bila.

Grlila me svake noći i u snove dolazila." (Blagoje Košanin - Milan Petrović)

Ovo je pobednička pesma sa "Ilidže" 1967. u interpretaciji Nedeljka Bilkića uz ansambl Buce Jovanovića. Pesma je naizgled prosta, kratka, ali slatka (traje samo dva minuta), skoro bez foršpila, napisana u osmercu. Neđo je otpevao nadahnuto, festivalski, onako horski u refrenu. Bile su to prve godine legendarnog festivala sa nekoliko kompozitora i petnaestak izvođača, kada se pevalo uživo na letnjoj pozornici uz direktan tv prenos.

- Sa pesmom "Bez ljubavi sve je pusto" ostvario sam svoju drugu pobedu, od ukupno sedam na "Ilidži". Prijale su mi visine u refrenu, pokazao sam i praktično da sam pohađao časove solfeđa. Prijala je čestitka velikog Safeta. Rekao je tada: "Ovaj mali će biti veliki pevač!" - iako sam mlađi od Saje samo pet godina - priča Neđo za Muzičku apoteku.

Pesma je ubrzo postala veliki hit, ušla u sve kafane, u seriju "Muzikanti". Neđo je postao velika zvezda, još jedan izdanak sevdaha safetovskog stila. Do tada se smatralo da nema pravog hita ako ne traje makar tri, četri minuta.

Pesme od dva minuta su unapred proglašavane "tralalajkama". Neđo je, eto, uspeo sa pesmom od dva minuta.

Pevao je Neđo na "Ilidži" '67. i pesmu "Sitno pismo". Drugi osvajač prve nagrade žirija i publike bio je legendarni Zaim Imamović sa pesmama "Azemina" i "Zašto me ne voliš". Prva nagrada žirija dodeljena je i Mehu Puziću, tada zvezdi u usponu, za pesmu Jovice Petkovića "U proljeće kad vetrić zapiri". Desilo se nešto izuzetno - dodeljene su tri prve nagrade!

Poslušajte i pesmu na stihove Alekse Šantića "Uspavaću cvijetak uspomena mojih" u izvođenju Himza Polovine. Ovaj iskonski sevdalija i neuropsihijatar nije voleo javnost i takmičenja. Nastupio je prvi i poslednji put na "Ilidži".

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA