≫ 

Novica Negovanović gost Muzičke apoteke: Biseri i unikati narodnjačke institucije

Naše zabludelo narodnjačko stado vapi za Noletovim optimizmom i detinjim osmehom

  • 3

- Harmonika je deo moga tela, nešto kao ruka, srce, oko. Toliko smo srasli i postali jedno, da mi dođe neobično kad sam bez harmonike. Kad pevam na plejbek, nešto mi fali, mlataram rukama, neobično mi bez harmonike. Zato volim da mi je pri ruci, pa i kad sam sam, zasviram nešto i za svoju dušu - kaže maestro Novica Negovanović.

Tako je Novica srastao sa harmonikom. Priznajem, ja sam se orodio sa Novicom i svakom njegovom pesmom, svojatam ih kao da su moje. Kad čujem Noleta, vidim svoju kuću, svoju reku, svoju majku. Vidim sebe, vidim svoj rod. Zato mu i uskliknuh, čim se vratio iz Amerike: "Dobro doš'o, rode moj!".

Na vrhuncu stvaralačke moći, sa opusom od nekoliko stotina autorskih pesama i kola i statusom narodnjačke institucije, početkom 90-ih, otisnuo se u Ameriku. Sklonio se od rata i primitivizma, ubeđen da pečalba neće potrajati. Potrajala je 15 godina. Pokazalo se da "tuđa zemlja nema kalauza". Tavorio je Nole, ćutala je harmonika.

- A onda se, jednog jutra u Čikagu, pomolilo sunce iz pravca Srbije. Pitao sam se: Šta tražim ovde? Šta ću ja u Americi? Tako mi se rodila pesma: "Ako Bog da, da se vratim, opet među svoje ljude. Ispuniću srcu želje, pevaću za prijatelje, vratiću se tebi, Moravo" - seća se Nole trenutka najveće nostalgije i povratka u rodne Adrane.

Vratio se Nole iz Amerike, rodile se neke nove narodne pesme, rodio se i Novica junior. Naše zabludelo narodnjačko stado vapi za Noletovim optimizmom i detinjim osmehom.

Sa oduševljenjem najavljujem Novicu Negovanovića u Muzičkoj apoteci. Čućete pesmu "Noć svedoka nema" koju je snimio u studiju pre 40 godina, a nikad nije objavio ni pevao.

Čućete i pesmu "Sava Sirogojno", jedinu koju je snimio sa ansamblom Buce Jovanovića. To je pesma iz "partizanskog ciklusa", velikog pesnika Radeta Jovanovića, i, po Noletovom sudu, njegova najbolje otpevana pesma.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Legenda

    28. februar 2020 | 08:30

    Legenda bio i ostaće za prave ljubitelje naše narodne muzike. Ne uklapa se u savremene ,,trendove" ali sve pesme su sa dušom za nezaborav, želim mu dug život i zdravlje da nas obraduje sa još nekom pravom narodnom pesmom.

  • Nena

    28. februar 2020 | 11:37

    Živ i zdrav bio. Obožavam njega i Milačeta i želim im zdravlje i dug život.

  • Boža zemunac

    28. februar 2020 | 11:47

    Dragi i poštovani Novice, pevajući tvoje pesme po kafanama i svadbama uzeo sam brdo para. I Bogu hvala sve potrošio. Imao sam preko 600 svadbi. Tvoje pesme uz Tozovčeve i Tomine sam najviše voleo i još uvek ih volim. Živ ti meni bio i Bog te čuvao na mnogaja ljeta. Idem da pustim tvoju " Jedna reka u mom kraju ". Živeli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA