≫ 

20 godina od smrti Tomice Miljića (1): Harmonikaški genije i njegova onarođena kola (PLEJLISTA)

Bez preterivanja se može reći da je Tomica najplodniji kompozitor i izvođač narodnih kola sa ovih prostora

  • 2

Malo je epiteta koji bi oslikali ljudsku i umetničku veličinu Tomice Miljića (1948 - 2000). U diskografsko-estradnom svetu ne upoznah ni skromnijeg, ni većeg majstora.

Tomica je dete Šumadije, sin jedinac majke Živane i oca Miće, iz okoline Lapova. Završio je osnovnu i nižu muzičku školu, početkom 60-zasvirao u ansamblu "Urošević".

Po dolasku u Beograd, svira sa svojim kvartetom u restoranu "Morava" u Zemunu, gde upoznaje maestra Dragana Aleksandrića. Ubrzo postaje član KUD-a "Nikola Tesla" i neprikosnovena "druga" harmonika u Aleksandrićevom ansamblu, više od deset godina.

- Tomicu je Bog poslao, dao mu talenat, prirodnu ruku, skromnost i dobrotu. To je samouki genije, svirao je bolje i maštovitije od svih klaviraca. I Rumuni, i Bugari i Makedonci stajali su mirno kad Tomica svira njihov melos. Odsvirao je mnogo mojih pesama i kola, a odbio da snimi moje najpoznatije kolo "Vragolanku". Za Tomicu je bilo suviše lagano - priča maestro Dragan Aleksandrić.

Tomica, onako na prvu, deluje nezainteresovano, odsutno, unezverenog pogleda. Dok svira najlepša i najmaštovitija kola i foršpile, neupućeni bi pomislio da ga je neko primorao da svira, da ga baš onako mrzi što mora da svira. Nije se otimao ni za tezge, ni za šefovanje u ansamblu. Prijatelji ga, zato,  prozvaše "Njonja".

Od sredine sedamdesetih formira svoj ansambl u kome su drugu harmoniku svirali: Veca Antonijević, Novica Nikolić Patalo, Dragan Stojković Bosanac, Boban Spasojević, frulu Slobodan Vučković Kuka, Slobodan Nikitović, violinu Dobrica Vasić, Saksofon Rista Lazarević i Jovan Milenković Rala, bubnjeve Skale...

- Svirao je na teškim i na skupim harmonikama. Vozio je harmoniku u "Fići" jeftinijem od njegove harmonike - kaže maestro Boban Spasojević.

Muzicka apoteka Printskrin: Youtube/Diskos Official, PGP RTS - Zvanični Kanal

Snimio je stotinak kola trajne narodne i umetničke vrednosti. Tomičina kola žive na narodnim veseljima i ožiivljavaju u svirkama nekih novih harmonikaša. Tomina kola donose dušu Šumadije, slikaju njene opanke, gunj, tarabe, perivoje, ljude ozarene pesmom. Iako je bilo većih legendi i medijskih zvezda, bez preterivanja se može reći da je Tomica najplodniji kompozitor i izvođač narodnih kola sa ovih prostora.

- Klavirci obično sviraju "katolički", jedino je Tomica mogao da odsvira Šumadiju na klavirci, a da zvuči ortodoksno. Jer, i Tomica je počeo na dugmetari - seća se Novica Negovanović ovog harmonikaškog genija.

A tek pesme koje je Tomica svirao i aranžirao... Ostavio je hiljadu foršpila, a živeo 52 godine.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    18. mart 2020 | 09:41

    Imao sam čast da upoznam Tomicu. Veliki majstor. Laka mu crna zemlja. Na žalost sa njim nisam imao ni jednu svirku. Inače radio sam sa njegovim ocem Mićom i majkom Živanom u Narodnom muzeju. Bila su to lepa vremena.

  • DervenD

    2. novembar 2021 | 10:19

    Kao poznati "davez" ostavio sam opsiran komentar u drugom delu o Tomici Miljicu.Sada cu pokusatui sto se ono kaze da budem "kratak,a dosadan". Interesantno da niko ne spominje da je Aca Stevanovic svirao sa Tomicom Miljicem dosta dugo devedesetih.Aca Krnjevac,zvani Aca Cedin,ali ne cika Mijin sin.Tomica,Aca i njegova tadasnja supruga Marina Zivkovic,bila je to ekipa koja je palila i zarila devedesetih.Aca je najpre svirao u ansamblu Rajka Marinkovica Budze iz Lugavcine,nekadasnje prve harmonike Srbije drugu harmoniku.Kod Tomice je svirao vise prvu harmoniku(a kome bi Tomica prepustio da svira drugu harmoniku,kad ona zahteva veci sluh). Posle smri Tomice Miljica,Aca je svirao drugu harmoniku sa Darkom Glisicem(prva harmonika),mada su po rasporedu u orkestru na celu bili Tomica,a sa Darkom na celu bio je Aca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA