≫ 

Sećanje na Dragana Tokovića (1): Pevački uspesi neponovljivog kantautora

Pevao je tako lako i osećajno, često drhtavim glasom, ponekad i šapatom. I šumadijskim pesmama udahnuo je duhovno-šlagersko-džezerski prizvuk.

  • 0

"Od izvora pa do Crnog mora, teče reka plava kao zora. To je Dunav plavi, u snu i na javi, kojim moja lađa plovi. Tamo kraj Golupca jedno srce kuca, željno poljupca. Dunave, Dunave, moje more, nad tobom najlepše sviću zore. Dunavu sam poklonio dane i sve noći iz mladosti rane. Dunavu sam dao ono što sam znao, al' mi zato nije žao. Kad ostarim gledaću niz reku, kako bele lađe Dunav seku. Pevaću im pesmu iz proteklih dana, nek se čuje do Bezdana." (Dragan Toković)

Ovo je narodnjačka himna Dunava iz pera i duše Dragana Tokovića, jednog od najsvestranijih kantautora sa ovih prostora. To je samo jedna od nekolicine Tokovićevih pesama iz dunavskog ciklusa, koja će se pevati sve dok Dunav teče. Pevao je, svirao i komponovao i narodnu i zabavnu muziku. Svoje najlepše pesme podario je drugima, a neke pesme je i sam snimio i prvi otpevao.

Dragan Toković je dete sveštenika. Rođen je 22. marta 1932. u mestu Dramče u Makedoniji. Propevao je sa četiri godine u crkvi, kod oca na liturgiji. Njegovo "Amin" i "Gospodi pomiluj" krepilo je duše mnogih vernika. Sa deset godina ostaje bez oca Spasoja, sa porodicom se nastanjuje u Kruševcu, vezuje se za majku Doku, i sa duhovnih prelazi na emotivne pesme.

Prve pesme na harmonici naučio je kod legendarnog Đurice Ćirkovića, sa kojim će polovinom prošlog veka osnovati Radio Kruševac, jednu od prvih lokalnih radio stanica u Srbiji. Kao golobradi dečkić komponovao je svoju prvu pesmu "Ja prošetah kraj Morave", koja se danas tretira kao narodna izvorna pesma.

Jedan je od prvih estradnih boema i disidenata. Dragan je venčao, drugog estradnog boema, Tomu Zdravkovića. Posle Kruševca, zavoleo je i Novi Sad, Beograd, Zagreb, Bejrut, Čikago, Pariz, London... Služeći vojsku u Zagrebu, zavoleo je i oženio jednu Zagrepčanku, postao idol Arsenu Dediću. Bez preterivanja se može reći da je Dragan Toković prvi veliki kantautor na prostorima bivše Juge.

Pevao je tako lako i osećajno, često drhtavim glasom, ponekad i šapatom. I šumadijskim pesmama udahnuo je duhovno-šlagersko-džezerski prizvuk.

Na današnjoj plejlisti Dragan Toković peva svoje pesme.

Sutra ćemo predstaviti Tokovićeve pesme u interpretaciji Safeta, Staniše, Lepe, Cuneta, Hokija, Rokija, Zokija Gajića, Save Ludajića, Slavka Perovića.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA