≫ 

66. rođendan Gordane Lazarević (2): Hitovi razdraganog devojčurka

Taj rezak, pomalo visok glas, neobične izražajnosti i lepote, s lakoćom je donosio Zaharove bisere

  • 6

"Kad sam sinoć pošla u bašticu, ja izgubih svoju maramicu. 'Ajde dragi, mladosti ti tvoje, da je noćas tražimo oboje. Mara, mara, maramica, ostala u travi, i mi bi se izgubili da se nismo zagrlili. Sve se plašim pitaće me nana - kćeri moja gde ti je marama? Da joj kažem ne bi verovala, mislila bi da sam tebi dala.Šije nana novu maramicu, a ja odoh opet u bašticu. Da je tražim dok zora ne svane u naručju tvome vragolane." (M. Popović Zahar)

Ovo je prvi hit u karijeri Goce Lazarević. Zaharova dvojčica iz 1976. u duhu izvorne narodne muzike obeležila je početak jedne duge i uspešne karijere. Ovom pesmom je Goca obeležila svoje ime u mravinjaku ljudi ovog sveta i shvatila da se može lepo živeti od pevanja. Naravno, i Zaharu je bilo jasno da estrada može biti isplativija od suvoparnih paragrafa, uz uslov bez koga se ne može - da imaš hit.

- Do ove pesme sam uživala u muzici - pevala u "Loli", "Đerdanu", na radiju, u studiju, neobavezno i za svoju dušu. Snimila sam sa Zaharom nekoliko singlica i pre "Maramice". Bilo je tu ozbiljnih pesama, romansi, ruskih, vranjanskih. Snimila sam i jedan LP sa pesmama iz "Koštane". Ali, meni je bilo lepo na poslu u turističkoj agenciji. Teško sam spoznavala i prihvatala sebe kao zvezdu - pričala je Goca u mojim radio emisijama.

Taj rezak, pomalo visok glas, neobične izražajnosti i lepote, s lakoćom je donosio Zaharove bisere. Usledio je uspeh na "Ilidži" '79. sa pesmom "Kišobran" (Šta nam može kiša dragi, neka pada noć i dan. Kad sam tebe poljubila, nad nama je raširila ljubav - kišobran). I tako redom, sve hit do hita: "Došlo doba da se ljubav proba", "Hej momci, hej mladići", "Rasplela ja sam kosu", "Hajde Rade da svirano gajde", "Trebaće ti verna žena", "Oprosti mi što mislim na tebe", "Meni treba ljubav", "Želja mi je", "Vidovdan", "Jesi li me ikad voleo", "Jovančica", "Mala žena", "Srpkinja"...

- Moja mlada supruga bila je vrhunska pevačica, postala popularna, prava zvezda na estradi. Tražili su je na svim feštama i festivalima. Osokolila se, postala sigurna u sebe i svoje pevanje. Došla je i ogromna lova. Mala gugutka iz neke rudničke bestragije postala je ime, popularnije od mog, a najveće hitove za nju napisao sam ja. Kad su nestale emocije, razišli smo se. Goca je i mene opametila. Zato često ponavljam svoju patentiranu misao: "Ko se ženi pevačicom, sahranjuje ga opština!" - veli Zahar.

Gordane Lazarević, muzicka apoteka Foto: Promo

Oko 200 pesama snimila je sa Zaharom. Ostvarila je nekoliko uspeha i sa drugim autorima: "Koliba kraj puta" (Miša Marković), "Opasne sitnice" (Vukas), "Bila sam život tvoj", (Dragan Aleksandrić), "Razočarana" (Miša Mijatović)...

- Prezadovoljna sam sa ovoliko hitova, jer ih nisam jurila. Odbila sam čak i "Ivanovu koritu", a dobila "Vidovdan" posle odbijanja Vesne Zmijanac - kaže Goca.

Zbilja, hit je relativna i nesigurna stvar. Sigurna je Gocina vera u dobru pesmu i dobro pevanje. Zato tako i blista u šezdeset šestoj, čuvajući u sebi tog razdraganog devojčurka.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    29. mart 2020 | 08:17

    Gordana, još jednom srećan rođendan. Živa bila i Bog te čuvao.

  • 👌🏼

    29. mart 2020 | 12:07

    Sve naj naj prelijepa damo.

  • Psihopata

    29. mart 2020 | 10:55

    Srecan rođendan da pozivis jos puno rođendana u zdravlju ljubavi i sreci. To ti zeli od❤ tvoj obozavalac

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA