≫ 

Godišnjica smrti Dobrice Erića: Stihovi za narod, a ne za estradu (PLEJLISTA)

Kada Dobrica govori svoje stihove, i najbolji glumci bejahu suvišni. Gruža i Morava teku bez svog pesnika, lepše u Dobričinim stihovima nego u svom koritu

  • 1

"Mesečina a ja sam, rosa poji cveće, kome srce da te dam kad me ona neće?Bolujem od čežnje i lutam po šoru,ja ne mogu bez nje sačekati zoru.Brojim kasne sate, kad će noć da prođe,hej meseče, brate, kaži joj da dođe!Mesečina a ja mlad, senka svud me prati,šta li ona radi sad, da l' ljubi il' pati?Mesečina a ja star, u cvetu mladosti,ugašen je sav moj žar, sve vatre radosti." (Dobrica Erić)

Ovu pesmu je snimio 1989. Novica Negovanović na stihove Dobrice Erića i melodiju Predraga Negovanovića uz ansambl Tomice Miljića. Bila je to godina obeležavanja šest vekova Kosovskog boja i godina odlaska Novice Negovanovića u Ameriku.

Nije se mnogo čula, ne sluša se ni danas, a tvrdim da će oživeti snagom svoje lepote. Inače, Novica je snimio još tri pesme na stihove Dobrice Erića: "Teče reka, teče Gruža", "Poljubac je doručak najslađi" i "Jedna crnka iz Beloga grada".

- Naročito mi je draga pesma "Teče reka, teče Gruža". Ne spada u red mojih udarnih hitova, ali mene hrani najlepšim uspomenama. Snimio sam je 1984, dvadesetak godina pre mog povratka iz Amerike. Dobričini stihovi ispadoše vidoviti: "Da li će se negde sastaviti ti talasi što pred nama teku?". Sastaše se talasi, spojiše se Mirjana i Novica - priča za Muzičku apoteku legendarni Nole.

Inače, Dobrica Erić nikad nije imao nameru da bude klasičan tekstopisac - da piše tekstove za narodnjake i živi od tantijema. Ovaj rasni Gružanin i ponosni seljak, sa četiri razreda osnovne škole, prezirao je svako povezivanje sa estradom.

- Ako sam umetnik, dozvoljavam da budem jedino narodni, a nikako estradni. Ja sam pesnik naivac, pišem za narod, a ne za estradu. Narod mi daje inspiraciju, a estrada bi mogla samo da pokvari moje pesme. I Obren me je jedva izmolio da mu dam "Devojku iz grada" - govorio je Dobrica u mojim emisijama.

Najveći pesnik sela i Šumadije bio je vidno iznenađen kada sam mu pokazao ko je sve snimio njegove stihove. Naročito je bio zatečen izmenama u tekstu.

Muzicka apoteka Printskrin: Youtube/Diskos Official, PGP RTS - Zvanični Kanal

- Eto zašto sam izbegavao estradizaciju i diskografizaciju mojih stihova. Kompozitor izmeni reči, a pevač otpeva onako kako se ne peva u mom rodu. Ovo što smo sada čuli su moji bivši stihovi - primetio je Dobrica posle slušanja svojih pesama na radiju.

Najviše Dobričinih stihova iskomponovali su Obren Pjevović ("Devojka iz grada, "Razboleh se pod trešnjama", "Ranjeno je srce moje"), Novica i Predrag Negovanović. Snimali su i drugi, sa i bez znanja velikog pesnika.

Dobrica je otišao pre godinu dana. Uživao sam u njegovom pesničkom zanosu. Kada Dobrica govori svoje stihove, i najbolji glumci bejahu suvišni. Gruža i Morava teku bez svog pesnika, lepše u Dobričinim stihovima nego u svom koritu.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA