≫ 

Šaljive narodne pesme (1): Bunt protiv banalnosti i kukumavki (PLEJLISTA)

Banalnost kukumavki i plačitraćkalica o izgubljenoj ljubavi iziritirala je i neke okorele narodnjake

  • 0

Srbijo, tvoji pesnici plaču! - primetio je pre više od sto godina Branislav Nušić.

Sreća po velikog komediografa, te nije čuo Kvaku, Milančeta, Kalezića, Vidu, Tomu... Ne samo da se plakalo u narodnoj pesmi, nego se i kukalo, bogoradilo, klelo, jecalo. Ljubavni jadi behu i jedini jadi prosečnog Jugovića. Voleli se pa se rastali - o tome se pevalo u devedeset odsto narodnjaka.

Banalnost kukumavki i plačitraćkalica o izgubljenoj ljubavi iziritirala je i neke okorele narodnjake. Braća Andrija i Toma Bajić krajem 60-ih snimaju parodije.

- Toma i ja smo od početka karijere snimali vesele pesme pogodne za igru. Bilo nam je nezamislivo da zapevamo pesme tipa "kuku majko, ostavila me devojka". Prvi smo u narodnoj muzici počeli sa tzv. angažovanim pesmama. Mi smo zapevali i snimali ono što narod oseća i misli, a ne sme ili nema gde da kaže. Tako smo počeli sa parodijama - šaljivim kritikama na račun aktuelne društvene zbilje. Toma je pisao duhovite tekstove, a ja melodije u duhu izvorne narodne muzike. Kada su naši ljudi pohrlili u "gastarbajtere", snimili smo pesmu: "Uzmem pasoš i diplomu đačku, pa se krenem na rad u Nemačku. Kako pređem nemačke granice, ja udarim juriš na Švabice" - priča Andrija Bajić za Muzičku apoteku.

Malo posle braće Bajić, pojavljuje se Milica Ostojić, čuvena Mica Trofrtaljka. Stekla je ogromno kafansko iskustvo, pevajući uglavnom lepe, čiste šumadijske pesme. Pesmom "Davorike dajke" i suknjom od tri frtalja postaje jugoslovenska zvezda, bogomdana za asocijativne i provokativne erotske stihove. Autori tih pesama u početku Micine karijere izbegavahu da se potpišu svojim imenom i prezimenom na omotima ploča. Kažu, bilo ih sramota. A kad Mica postade velika zvezda, utrkivahu se za svoje autorstvo.

I Dragan Aleksandrić, jedan od najplodnijih i najpismenijih narodnjačkih autora, komponovao je na stihove Miće Živojinovića pesmu za Micu: "Pazarni je danas dan, ja izašla na pazar, da pogledam šta se daje, šta ko nudi i prodaje. Jedan Mića nudi mi petlića, za nekol'ko dana kokica mi sama".

Muzicka apoteka, Šaljive narodne pesme Foto: Promo

Na valu kritike iskvarenog folka, sredinom 70-ih nastali su "Rokeri s Moravu", predvođeni genijalnim Borisom Bizetićem. Ovaj sveznalica i kreativac, čovek rođen u znaku autora, napisao je oko 200 pesama satkanih od pobune protiv priglupih i banalnih tekstova. Bizetićeva jezička poigravanja sa briljantnim poznavanjem naših lokalizama, spakovana su u pevljive muzičke matrice.

Pitam se, kakvi bi bili Borisovi "ozbiljni" narodnjaci, kad ovako dobro zvuče i ovi "neozbiljni"?

"Šajkača mi preko oči pala jer mi glava, da izvineš, mala. Primećavam: sve slabije čujem čim na glavu šajkaču obujem. Poskakujem sa cipele bušne dok odlazim na klinike ušne. Na klinike sestre onolike, a doktori leču otprilike. Doktor gleda, s oči ne veruje: Tako klempav, a ništa ne čuje! Kad te džvajznem, sve će da se puši, zato miči šajkaču sa uši!"

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA