≫ 

Duško Kostić i "Južni vetar": Tajna koja ne umire (PLEJLISTA)

Do kraja je ostao dobar, a nekomercijalan pevač

  • 3

"Požutelo lišće ljubavi naše, a jesen rana odnese sreću,

u srcima našim nek ostanu tajne, čuvaj svoju, ja svoju poneću.

Sačuvaj tajnu ljubavi moja, nikom ne reci u teškom trenu,

zašto je čovek bez reči poš'o, ostavio uplakanu ženu.

Ako te sutra upita neko, što nisam s tobom, šta je sa nama,

prećuti mila istinu pravu, ne reci nikom zašto si sama.

Možda me nekad oluja bola donese opet na vrata tvoja.

Umoran tada pred tobom ću stati, na tvom pragu zauvek ostati." (Mile Bas - Stevica Spasić)

Kakva pesma, kakav evergrin! Ovo je jedna od najlepših narodnjačkih balada svih vremena, snimljena 1983. godine, baš u vreme zahuktavanja "Južnog vetra". Pesma je delo trojice južnjaka: kompozitora Mileta Basa, pesnika Stevice Spasića i pevača Duška Kostića. Kada dežurni kritičari opletu po Miletu, optužujući ga za orijentalno arlaukanje, ova pesma posluži kao prvi zid odbrane. Eto, i to je "Južni vetar".

Pesma je, baš onako stilski, legla Duletu. Otpevao je ležerno, gotovo šlagerski, sa ukrasima koji prelaze u jecaje. Mekanim i toplim glasom, pristojnom dikcijom za jednog Leskovčanina, oduševio je brojne kolege. I mnogo veće zvezde od Duška govorahu: "Eh, da je meni ovakva pesma!"

I zaista, Duško Kostić nije naplatio ovakav hit. Do kraja je ostao dobar, a nekomercijalan pevač. Da je snimio samo ovu pesmu, zavredio je ovaj skroman pomen.

Poneo je iz rodnog Leskovca uspomenu na rano preminulog oca i na majku Nadu koja je odnegovala troje dece. Posle završene srednje dizajnerske, u Beogradu živi od pravljenja sveća u jednoj maloj radnji. Sa pesmom Danila Živkovića "Jedan život nije malo" pobeđuje na festivalu "Mladi i narodna muzika '76". Ubrzo počinje saradnju sa Miodragom M. Ilićem i snima neke od prvih južnovetrvskih pesama. 1978. snima tri singlice sa šest Miletovih pesama (tad je Mile svirao bas gitaru u ansamblu Ace Stepića): "Ne idi od mene", "Zbogom ljubavi", "Hoću babo da se ženim ja", "Oprosti mi sve", "Ti pripadaš meni", "Đulo, Đulo" (kod Luisa "Dudo, Dudo").

Od '81. do '84. snima 4 studijska albuma sa ekipom Mileta Basa. Na prvom koktel albumu "Južnog vetra" iz 1981. snima pesmu "Zauvek si ostala u meni", koja postaje veliki hit nekoliko godina kasnije u izvođenju Šerifa Konjevića. '81. snima redak album za "Diskos" sa 8 Miletovih bisera: "Sećaću se tebe", "Da l' samuješ kao ja", "Beogradom petli ne poje", "Srećna budi", "Otišla je moja draga", "Leto je bilo", "Dođoh da te vidim", "Kuda ode zlato moje". '83. na LP-iju "Sačuvaj tajnu" snima još dve zapažene pesme: "Crna ženo, gde si sada" i "Biće rodna godina". '84. snima svoj poslednji album sa Miletom Basom: "Šta li noćas rade moje ljubavi stare", "Kuda ću bez tebe", "Lepa Hanuma"... U duetu sa Merimom Njegomir snima Miletovu pesmu "Kude si pošla mori cveto", remek-delo narodne muzike i trajni snimak za arhivu Radio Beograda.

Prvi pevač "Južnog vetra" izvršio je samoubistvo 13. maja 1996. Skočio je u Dunav sa Pančevačkog mosta i zauvek sačuvao svoju tajnu.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    14. maj 2020 | 09:13

    Radili smo zajedno svadbe i pevali u " Domu vazduhoplovsta" u Zemunu. Dobar pevač,sa lepim pesmama. Inače za Duleta je pisao pesme moj dobar stari drug, čuveni kompozitor Bora Runić. Šteta što je Dule Kostić tako tragično završio.Slava mu.

  • JS

    14. maj 2020 | 11:01

    Lep muskarac, setnog glasa, divnog ponasanja. Ostale su njegove interpretacije u fonoteci, tako treba. A pomisao na njega, nekako budi neku tugu i zal. Mogao je mozda vise. Slava mu.

  • Boban

    14. maj 2020 | 08:38

    To je muzika Jelena, Daro, Seko, Stojane, Bubo,...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA