≫ 

Banjske pesme: Muzičko-turistička razglednica (PLEJLISTA)

Ilidža je skoro 60 godina mesto održavanja najvećeg narodnjačkog festivala. Ilidža je i stara banja kraj Vrela Bosne koja svakom nudi leka

  • 1

"U Vrujcima ima banja i to voda mlaka, poznato je ona leči žene od stomaka. Mineralna voda baš svakome godi, a najviše ženi koja će da rodi. Navalite mlade žene prilika se pruža, al' nemojte sa sobom dovoditi muža. Muž će samo ovde više da vam smeta, pa odete kući opet bez deteta. Vrujci banja mineralna, radioaktivna, navalite mlade žene prilika je divna. Mineralna voda baš svakome godi, ponekad se desi i devojka rodi. Dođ'te kod nas u banju bar na mesec dana, za devet meseci postaćete mama." (Mića Teofilović)

Ovo je jedna od novijih pesama narodnog umetnika Miće Teofilovića. Veselo-šaljiva šumadijska dvojčica, koja pojednostavljuje problem bele kuge. Mića nam ogoljuje drevnu istinu: i za palačinke i za majčinstvo potrebna je žena koja ima volju.

Vrnjačku Banju, kraljicu srpskog turizma, ovekovečio je harmonikaš i kompozitor Mihajlo Milovanović Ciga. 1965. napisao je i komponovao pesmu "Dođi draga u Vrnjačku Banju" u izvođenju dueta Bane Tošić i Zlata Ivanović. Na istu melodiju snimljena je i tamburaška pesma "Dođi draga na Obedsku baru" u izvođenju ansambla "Veseli sremci".

"Merak, merak, merak imam, da se ovde nauživam, Sokobanja, Soko grad, dođeš star odeš mlad" - snimila je Ekstra Nena na svojoj prvoj ploči iz 1985. Narodnjačku himnu Sokobanje komponovao je Danilo Živković na stihove Zorana Milojevića.

Rade Vučković je u pesmi "Ja sam dete Kuršumlije" ovekovečio Kuršumlijsku, Prolom i Lukovsku banju, ispod "sedog starca" Kopaonika.

Ilidža je skoro 60 godina mesto održavanja najvećeg narodnjačkog festivala. Ilidža je i stara banja kraj Vrela Bosne koja svakom nudi leka.

Muzička apoteka turistička razglednica Printskrin: Youtube/Diskos Official, Youtube/PGP RTS - Zvanični Kanal, Youtube/RTS Najlepše narodne pesme - Zvanični kanal

- Ja sam fizički rođen u Bugojnu, ali sam umetnički rođen na Ilidži - ponosno veli legedndarni grlati gospodin Nedeljko Bilkić.

Naravno, banjski turizam je na svoj način parodirao genijalni Boris Bizetić: "Zna se, Banja Koviljača izvesni organi jača, i u Nišku i u Vranjsku brčkam se u vodu banjsku. Dođi draga u Vrnjačku Banju pa da vidiš u kakem sam stanju. A kad svršim s ovu banjsku kuru, ću produžim sa još jednu turu.".

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    13. oktobar 2020 | 15:27

    Najlepse pesme o banjama su svakako sledece, ali nazalost, ne cuje se tako cesto i mladi uopste i neznaju: Dojdi draga u Vrnjacku Banju- Duet Ivanovic-Tosic Diskos, Milan Planjanin Plako je ovo presnimio, Mihajlo Milovanovic Ciga kompozitor; Oj, Vrnjacka banjo duet Grozda Milovanovic i Marko Jovicic, Jugoton kompozitor Ciga opet, Divnja li je Mataruska Banja-Cedomir Panic, Narvno i Niska Banja topla voda, razni pevaci su ovo pevali...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA