≫ 

Silvana Armenulić u duetima: Godine lutanja i neuspeha (PLEJLISTA)

Duetske pesme obeležile su diskografski početak Silvane Armenulić. Bile su to godine Silvaninih traženja, lutanja i neuspeha. Pevala je prelepo, ali nije imala hita i posle tridesetak duetskih pesama

  • 0

"Kad u jesen lišće žuti, opada i vene, običaji u selu su momci da se žene. Ja sam tebe devojčice pitao u maju, oće li te zlato moje da udaju. Što me pitaš mlado momče, ja bih se udala, al' mi moja majka kaže, kćeri još si mala. Nisi mala srećo moja, lepa si u snazi, ja bih tebe negovala k'o cveće u vazi." (Obren Pjevović)

Ovo je najslušanija duetska pesma iz bogatog Silvaninog opusa. Tačnije, ovo je tipična dijaloška pesma, dvoje mladih i zaljubljenih velikana. Dovoljno je bilo jednom da čuju pesmu, i da je otpevaju tačno u ton.

"Kad u jesen lišće žuti" doživela je hiljade izvođenja, ali ovo je original - Silvana i Cune sa Jugotonove singlice iz 1973. uz ansambl Bokija Miloševića. Na istoj singlici je i stara izvorna pesma "Gde si da si moj golube". Silvana i Cune pevali su zajedno još krajem pedesetih godina u beogradskom "Bristolu".

Najviše duetskih pesama snimila je sa Petrom Tanasijevićem, legendarnim kompozitorom i muzičkim ocem njene najveće suparnice Lepe Lukić.  Polovinom 60-ih snimaju četiri pesme Ace Stepića: "Volesmo se zlato moje", "Karanfile cveće šareno", "Otiš'o si dragi" i "U suzama svi su dani".

Sa Dragoslavom Živanovićem Trošom i Dragoslavom Jankovićem Ćivrom, majstorima narodne muzike iz istočne srbije, Silvana i Petar snimaju 8 pesama, od kojih su dve pobedile vek: "Znaš li dušo" i "Otišo si bez pozdrava".

- Ja sam Silvanu, zapravo, izvukao iz kafane i odveo u radio. Kad je zapevala sevdalinke, Carevac se razgalio i upitao: "Gde je ova dosad bila?" - pričao je Petar Tanasijević.

Pevačka diva snima i četiri grčke pesme sa legendarnim pevačem meksikanskih pesama Slavkom Perovićem: "Krčmarice daj mi vina", "Kada smo se sreli prvi put", "Katerina", "Dođi neznanko draga".

Silvana i Aca Trandafilović snimaju duetske izvorne narodne pesme uz ansambl Ace Stepića: "Sejdefu majka buđaše", "A što ti je mila kćeri", "Ima dana kada ne znam šta da radim".

Muzicka apoteka Printskrin: Youtube/Ekrem Milic

Toza i Silvana su tesno sarađivali na početku karijere. Toza je bio harmonikaš koji lepo peva, a Silvana kafanska lepotica. U to vreme snimaju 4 siročića za Izdavački zavod "Jugoslavija", Toza bi rekao pesmička: "Od devojke ništa draže", "Što te nema moj jarane", "Zaigraj kolo moje šareno", "Devojčice garava".

Duetske pesme obeležile su diskografski početak Silvane Armenulić. Bile su to godine Silvaninih traženja, lutanja i neuspeha. Pevala je prelepo, ali nije imala hita i posle tridesetak duetskih pesama. Zato i ne čudi što je od Tome bukvalno preotela pesmu "Šta će mi život bez tebe dragi".

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA