≫ 

Sećanje na Vitu Životića (1): Meraklijska kola velikog majstora (PLEJLISTA)

Pesme i kola Vite Životića rađaju se uporedo i imaju jednu zajedničku nit - motive iz svojih pesama ubacivao je u kola, motive iz svojih kola ubacivao je u pesme

  • 0

Vitomir Vita Životić (1925 - 2003) je jedan od prvih i najvećih kompozitora narodnih pesama i kola u tradicionalnom ruhu. Vinuo je u orbitu mnoge vrhunske pevače i harmonikaše, a i sam je učio od najboljih.

- Počeo sam da sviram po želji moga oca, harmonikaša, koji je prepoznao moj talenat, ali nije uspeo da mi udahne ljubav prema harmonici. Na moju sreću, prilikom posete Aleksandru Krnjevcu (Mijinom ocu), zasvirao sam mu pored postelje. Aca je rekao mom ocu da me vodi sa sobom i da će od mene napraviti harmonikaša. Otac mi kupuje prvu harmoniku  i plaća je tadašnjih 550.000 dinara. Mnogo krava je otišlo za jednu harmoniku - pričao je Vita u mojoj radio emisiji.

Inače, Vita Životić i Mija Krnjevac su braća od tetke. Zajedno su svirali, a odvojeno stvarali. Kao atraktivan duet harmonika obeležili su brojna narodna veselja i emisije na Radio Beogradu, uz Carevca i njegove pevače.

- Tih godina se na radiju sviralo i pevalo uživo, bez traka i magnetofona. Kad mi pukne kaiš na harmonici, ja sednem na stolicu i bradom pritiskam harmoniku, da se u programu ne primeti. I tek kad se pesma završi, stogi Carevac primeti šta se desilo - pričao je legendarni Vita.

Vitina narodna kola kao da slikaju Stig, Homolje i Pomoravlje, dušu dala za igru i uživanje. Pesme i kola Vite Životića rađaju se uporedo i imaju jednu zajedničku nit - motive iz svojih pesama ubacivao je u kola, motive iz svojih kola ubacivao je u pesme.

I diskografski je povezao svoje pesme i kola, tako što je na singlicama iz 60-ih pored tri pesme ubacivao i jedno kolo: "Dunavka", "Jagodinsko", "Milkino kolo" i "Purikino" kolo nalaze se na pločama Vitinog udarnog pevača Ace Stefanovića, "Živankino" i "Suvodolka" nalaze se na pločama Side Marković, " "Vitino", "Poljančnka" i "Mrčajevka" na pločama dueta Bisa Mišić i Dara Kostić, "Slobodankino" na ploči Zorana Nikolića, "Džambasko" na ploči Fadila Karića.

Vitomir Vita Životić muzicka apoteka Foto: Promo

Mirko Kodić je na svojim pločama snimio tri Vitina kola: "Oreovačka šetnja", "Požarevljanka" i Slobodankino".

- Ponosan sam na svog majstora, a i on je, verujem, makar malo na mene. Vežbao sam i po 20 sati dnevno na harmonici, mojoj najvećoj ljubavi. Zbog Vitinih kola nisam imao vremena za devojke. Taj nedostatak sam, malo kasnije, obilato nadoknadio - kaže Mirko Kodić, Vitin najbolji učenik.

1983. godine zagrebački Jugoton je objavio LP sa 10 kola majstor Vite: "Moravska panorama", "Vitin merak", "Stižanka", "Festivalsko", "Željkovo ", "Isidorino", "Kasidolka", "Planinka", "Drndarevo", "Homoljska šetnja". Kakav je to ansambl bio: tri harmonike, dve gitare, violina, klarinet i saksofon.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA