≫ 

Sećanje na Vitu Životića (2): Kad se saksofon ponarodnjači (PLEJLISTA)

Za pet godina obeležićemo jedan vek od rođenja Vite Životića, narodnjačkog klasika

  • 0

"Karanfile, uspomeno stara, ti me sećaš draginih nedara,

kada sam te nekad srećan brao, a iz njenih grudi mirisao.

Tvoj me miris još uvek podseća, mladih dana i lepih proleća.

Rastasmo se gde smo se i sreli, kraj izvora gde smo se voleli.

Karanfile, seti je na mene, reci da mi za njom srce vene.

Zamoli je neka mi se vrati, srce moje više da ne pati." (V. Životić - M. Ubavkić)

Ovo je jedna od tezgaroški najskupljih pesama Vitomira Vite Životića (1925 - 2003), legendarnog kompozitora i harmonikaša. Prvu verziju pesme snimio je Fadil Karić 1965. na singlici PGPRTB-a, uz briljantne deonice na saksofonu majstora Jove Stanojevića. Presnimavali su je razni izvođači - Ljiljana Petrović, Smederevac, Mostar sevdah reunion...

- "Karanfile uspomeno stara" je meni posebno draga. Imao sam i većih hitova, ali ova pesma se nekako čudno obnavlja, u raznim verzijama. Oduševljen sam pevanjem Fadila Karića, koji je pesmu doneo sevdalijski, poput najboljih radio pevača tog doba. Drago mi je što je pesmu presnimila i Ljilja Petrović uz ansambl Ljubiše Pavkovića. Doduše, nije me potpisala na ploči. Kada smo se čuli, izvinila se, mislila da je izvorna. I to je, valjda, neki kompliment - pričao je Vita u mojoj radio emisiji.

Vitine pesme su, zbilja, oličenje izvornosti: "Prva ljubav zaborava nema", "Kišo tiho padaj", "Gde si pošla sa cvetom u kosi", "Livada je moja uspomena", "Oj, livado uspomeno stara", "Mlad čobane kad u frulu sviraš", "Oj, ljubavi da te nije bilo", "Ti, samo ti"... I najveći pevači su zatečeni saznanjem da su to novokomponovane, Vitine pesme.

- "I Carevac je bio ubeđen da je "Kišo tiho padaj" izvorna pesma. Radmila Dimić je prva snimila tu pesmu, a posle Radmile nisam ni brojao, niti imam predstavu ko je sve snimao - pričao je Vita iz Oreovice.

Vitine pesme odišu finom melodijskom gradacijom, kao da prate neusiljeni žubor Morave, Mlave i Resave. Vitin orkestar je početkom 60-ih bio najtaženiji i najskuplji u Jugi.

- Počeo sam kao kvartet: Dragoslav Janković Ćivra i ja smo svirali harmonike, Miro Stojanović je svirao violinu, a Jova Stanojević je svirao saksofon. Kasnije sam svirao i sa tri harmonike, dve gitare, klarinetom. Prvi sam šef orkestra koji je ponarodnjačio saksofon i iskoristio ga u pesmama i kolima - pričao je legendarni Vita.

Najviše Vitinih pesama (dvadesetak) snimio je Aleksandar Stefanović, što solo, što u duetima. Onako stasit i naočit onarodio je prve Vitine pesme i lepe pare zaradio. Bije ga glas da je prvi narodnjak sa ovih prostora koji je od pevanja zaradio "Mercedesa".

Vitine pesme u prvim verzijama snimali su i Biserka Mišić, Sida Marković, Zoran Nikolić, Zorica Grba, Lena Balaž, Ljubiša Krstić, Dara Kostić, Borivoje Janković, Dragan Milošević...

Za pet godina obeležićemo jedan vek od rođenja Vite Životića, narodnjačkog klasika.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA