≫ 

Šaban Šaulić u izvornom ruhu: Kad je bio mali u šabačkoj mahali (PLEJLISTA)

Snimio je Šaban stotine slušanijih i komercijalnijih pesama. Ali, ovo su muzički temelji narodnjačkog kralja

  • 4

"Tužno vetri gorm viju, goro zelena.

Vinogradi suze liju, tugo golema.

Imao sam jednu dragu, dragu ljubljenu.

Kitio je rosnim cvećem, ružom rumenom.

Ruža mi je uvenula, ruža rumena.

Draga me je ostavila, draga ljubljena." (izvorna)

Ni kraćeg teksta, ni lepše narodne pesme. U Šabanovoj interpretaciji traje čeriri i po minuta. Ovo je prva izvorna pesma u Šabanovom diskografskom opusu, sa singla PGP-a iz 1973. uz Narodni orkestar pod upravom Miodraga Jašarevića. Tako je Šaban zapevao radijski, baš u godinama saradnje sa svojim muzičkim ocem Bucom Jovanovićem.

I pre snimanja prvih ploča, u kafanama Šabačke mahale, pevao je Šaban stare izvorne pesme. Dovoljno je bilo da jednom čuje pesmu na radiju i da je ponovi u originalu. "Skidao" je Safeta, Himza, Nedeljka, Cuneta. I dan-danas se prepričava Šabanovo imitiranje Esme Redžepove i legendarne pesme "Čaje šukarije". Upravo te pesme - sevdalinke, makedonske i starogradske - snimao je Šaban na nekoliko svojih ploča.

Pod umetničkim rukovodstvom Miodraga Jašarevića snimio je sredinom sedamdesetih dve pesme za sve arhive i udžbenike: "Tužno vetri gorom viju" i "Ah, meraka u večeri rane". Ipak, u javnosti se dugo šuškalo da, eto, i jedan Šaban nije položio audiciju na Radio Beogradu.

- Istina je da Šaban nije ni polagao audiciju za radio pevača, a snimao je sa svim orkestrima RTS-a. Šaban je vanserijski pevač sa bogomdanom muzikalnošću. Šabanova dikcija je besprekorna, bolja i od najškolovanijih radio pevača. Naravno da je Šaban mogao da snima trajne snimke, ali to ga jednostavno nije zanimalo - kaže maestro Ljubiša Pavković, dugogodišnji šef VNORTS-a.

Uz ansambl Branimira Đokića snimio je za "Sarajevodisk" desetak sevdalinki i pesama iz Cicvarića repertoara : "Šta ću kući tako rano", "Na prestolu sedi sultan", "Gde ćeš biti lepa Kejo", "Niz polje idu babo sejmeni", "Na đerđefu vezak veze Fata", "Nigde zore ni bijela dana", "Hej Munira, gde ti je Muharem", "Prošetali šabački trgovci".

I u godinama najezde turbofolka snima još nekoliko izvornih bisera uz orkestar i aranžman Miće Nikolića: "Milke dušo", "Sestra brata kani na večera", "Zelen lišće goru kiti", "Oj, moja ružo rumena", "Hoćemo li u Šabac na vašar", "Idem kući, a već zora", "Oprosti mi nano", "Kada moja mladost prođe".

Snimio je Šaban stotine slušanijih i komercijalnijih pesama. Ali, ovo su muzički temelji narodnjačkog kralja.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    28. maj 2020 | 08:57

    Bravo Gorane. Posebno za poslednju rečenicu,o muzičkim temeljima narodnjačkog kralja. Šaban je bio jedan jedini. Svoj na svome.Pevačina i boemčina. Ne znam da li ljudi znaju,ali ko je sedeo sa Šabanom nije bilo šanse da plati račun. On to nije dozvoljavao. Još jednom, laka mu crna zemlja i neka ga anđeli čuvaju.

  • Lela 2

    28. maj 2020 | 08:12

    Tesko da ce neko moci da zameni Sabana...neponovljiv je...njegove pesme imaju dusu....i ko ne slusa tu vrstu muzike,nije ostao ravnodusan na njegov glas...

  • Ena

    28. maj 2020 | 09:09

    Nije se jos rodio a mislim i da nece neko talentovan za pesmu kao sto je Saban !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA