≫ 

Kad jagode zaslade narodnjake: Analiza jedne "Jagodice" (PLEJLISTA)

I u našim najstarijim pesmama ima skrivenih jagoda. Poslušajte, pa se zasladite!

  • 0

"Oj, devojko, jagodo, oj, devojko, jagodo, oj, devojko, jagodice mala, znaš kad si mi tri poljupca, znaš kad si mi tri poljupca, znaš kad si mi tri poljupca dala. Znaš kad sam ti ja na grudi, znaš kad sam ti ja na grudi, znaš kad sam ti ja na grudi pao, s desne ruke zlatan prsten, s desne ruke zlatan prsten, s desne ruke zlatan prsten dao. Devojka je malena, jagoda je zelena, zelena pa kisi, ti za mene nisi. Za tu vezu svi su naši, za tu vezu svi su naši, za tu vezu svi su naši znali, i već smo se prijatelji, i već smo se prijatelji, i već smo se prijatelji zvali. Ali neko meša prste, ali neko meša prste, ali neko meša prste svoje, i prekide obećanje, i prekide obećanje, i prekide obećanje tvoje. Zaboravi, jagodo, zaboravi, jagodice, zaboravi, jagodice mala, zaboravi šta si meni, zaboravi šta si meni, zaboravi šta si meni dala. A ja tebe, jagodo, a ja tebe, jagodice, a ja tebe ne mogu i neću, jer u tebi tražio sam, jer u tebi tražio sam i našao mladalačku sreću." (Mijat Božović)

Kakav je ovo bio hit! Divan spoj tradicionalnog i modernog, zelene jagode i zrelog baršuna, radijskog glasa i modernog aranžmana.

Pesmu je pre 40 godina komponovao, reči napisao i aranžirao kosmetski sevdalija Mijat Božović uz orkestar "Balkan ekspres".

Potpisana na ploči kao "Jagodica", ušla je na narodna veselja i radio stanice po prvom stihu "Oj, devojko, jagodo". Pevala se lako, kao dečja poskočica. Mnogo teksta u jedan dah je stalo.

Pesmu je na ploči "Sarajevodiska" snimio Ekrem Pilić, solista Radio-televizije Sarajevo. Bio je vrhunski radio pevač sa desetinama trajnih snimaka za arhvu RTS-a. Pevao je sevdalijski slatko, intonativno i dikcijski besprekorno, potpuno nezainteresovan za diskografiju i estradu. Tek što se "Jagodica" zavrtela, u Jugi se zaratilo, a Ekrem zbrisao za Ameriku. Tako je preslatka "Jagodica" u korov zarasla. 

I u našim najstarijim pesmama ima skrivenih jagoda. Poslušajte, pa se zasladite!

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA