≫ 

Vera Matović u pesmama svoga muža: "Marka" je napravio Raca (PLEJLISTA)

- Toliko sam dugo sa Racom, a opet, kad sve saberem, ispade da sam više provela sa publikom nego sa porodicom - veli Verka

  • 2

"Šta ti moja bluza smeta, pa ti po njoj oko šeta,

previše te izaziva, to što moja bluza skriva.

Hajde, hajde, srećo sada, raskopčaj je dok sam mlada,

a kad dođu dani stari, ko za bluzu tada mari.

Kad te moja bluza muči, budi hrabar, pa odluči,

nemoj čekat' da ti nude, raskopčaj je, pa šta bude.

Tesna bluza čežnju para, nežna ruka sve otvara,

otkopčaj je, hrabar budi, da ne stigne neko drugi." (Raca Matović - Raca Petrović)

Tako je Verka zakoračila u novi milenijum, u 21. vek. Bržem tempu života i nekim novim klincima ponudila je bluzu u disko ritmu.

-To je delo moga supruga Race i tekstopisca Race iz Rače Kragujevačke. Dugo je stajala u fioci, ali nikako nije mogla da se uklopi u melodiju. Tekst, naizgled, vuče na dvojku, ali Raca je hteo da ga upakuje u disko ritam. Ljubo Kešelj je uradio vrhunski aranžman, i tako sam dobila hit za 21. vek. Osvaja na prvu, kao i moji hitovi iz 20.veka - kaže Verka.

Vera i Raca - pola veka ljubavi, braka i muzike. Zajedno su počinjali u bogomdanoj čačanskoj kotlini i moravskoj dolini, Vera za mikrofonom, Raca za harmonikom.

- Toliko sam dugo sa Racom, a opet, kad sve saberem, ispade da sam više provela sa publikom nego sa porodicom. I decu sam nosila na nastupe, i u stomaku i u korpi. Odradila sam koncert u Australiji u šestom mesecu trudnoće, a da to niko nije primetio, ni kolege ni organizatori. Dešavalo se, da decu stavim u korpe, pa na koncert. Dok humorista zabavlja publiku, ja odem da podojim dete. Kad ja izađem na binu, koleginica ode u kola da pričuva dete. I sve to bez vozača, bez kuvara, bez menadžera, bez šminkera, sve sama sa svojim suprugom - veli Verka.

Skoro na svakoj Verinoj ploči nalazi se makar jedna Ratomirova pesma: "Gledam Čačak s Jelice planine", "Šta da radim nana zapretila", "Marko, Marko", "Volim te k'o Boga", "Došao mi komšija", "Šumadijo, moja drugo", "Komandire, čuvaj mog regruta", "Pitao se dečak mali", "Dva jastuka bela", "Kad te volim što da patim", "Zovem, zovem", "Srećo moja, najmiliji druže", "Halo, halo, gde ideš večeras", "Digla bih ruke od svega", "Dolazim ti sama majko", "Seljanče", "Ti si moj princ", "Sta ti moja bluza smeta"...

- Ja sam i bez Race imala vrhunske kompozitore: Časlava Đokovića, Novicu Uroševića, Vukasa, Dragana Aleksandrića, Mišu Mijatovića, Mišu Markovića, Ljubu Kešelja...Raca je relativno kasno počeo da komponuje, iako ima istančan osećaj za ukus naroda. Dugo je svirao, rano savladao sve tajne harmonike, zna šta je hit, ali ne voli javnost. I tako, iz senke, moj Raca napravi "Marka", i muziku i tekst - priča Vera za Muzičku apoteku.

I pored svih priznanja, tiraža i pošteno zarađenih miliona, svojim najvećim uspehom smatra to što je sačuvala svetinju braka i porodice:

- Razvodili su me u novinama stotinu puta, udavali i za pokojnike. Ali, eto, Raca i ja pretrajasmo.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igi

    3. jun 2020 | 09:44

    Bravo!

  • Zoran

    17. avgust 2020 | 00:23

    Tipicna kafanska, satorska i vasarska pevacica. Peva iz sve snage i ponase kao da ima 20 godina. Unucice nikad ne pominje. Sramota.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA