≫ 

Cune Gojković u pesmama Mije Krnjevca: Kad se pesma pogospodi (PLEJLISTA)

- Nisam jurio ni hitove, ni popularnost. Pevao sam i snimao, a hitovi su dolazili tek posle mnogo godina - primetio je Cune

  • 1

"Pamtim ono veče kada sretoh tebe, od tada te volim više nego sebe. Ti ne slutiš šta se u mom srcu krije, da za tobom gori i uzdahe vije. Ljubav mi srce mori, duša mi željom gori, za tvojim očima, za tvojim usnama, danima i noćima. Prolaziš kraj mene skoro svakog dana, vesela i lepa kao ruža rana, pesmom mi se javiš, a očima šaraš, i ne slutiš da mi bol u srcu stvaraš. Sutra kada prođeš zastani kraj mene, smiluj se na srce što za tobom vene, pogledaj me nežno moja željo živa, pogled će mi reći šta ti srce skriva." (Miodrag Todorović Krnjevac - Panta Radivojević)

"Ljubav mi srce mori" slušanija je u 21. veku i od "Kafe", i od "Janičara", i od svih drugih Cunetovih hitova. Cune je tri puta snimao ovu pesmu: prvi put 1969. na singlu PGP-a uz ansambl kompozitora Mije Krnjevca; drugi put na LP-iju "Jugodiska" 1981. uz ansambl Ace Krnjevca; i treći put kao trajni snimak uz Veliki narodni orkestrar.

- Snimio sam je '69, odmah po povratku iz Amerike. Sećam se, negde u gluvo doba noći, pozvao me Mija Krnjevac. Pomislio sam na najgore, a Mija reče: "Dolazi odmah kod mene, komponovao sam pesmu života". Otišao sam, svideo mi se poetski tekst Pante Radivojevića, i snimio sam je.

- Iskreno, nije se mnogo slušala. Ja sam tih godina snimao nekoliko ploča godišnje, pa su mnoge vrhunske pesme čekale svoje slušaoce. Tek posle tridesetak godina, naročito na romskim svadbama, zaživela je ova pesma. Svakako je živnula i Zorica Brunclik kada je presnimila ovu pesmu - pričao je legendarni Cune.

I ova pesma je dokaz da Cune Gojković nije pevač samo jednog hita. Pre i posle "Kafe" snimio je Cune desetine evergrina.

- Nekoliko mojih kolega je izjavilo: "Lako je Cunetu, on ima samo jedan hit i od njega živi". A, nije to baš tako. Moj prvi solistički koncert se zvao "Mandoline na mesečini", kada sam pevao zabavnu muziku - "Halisko", "Prodavačica ljubičica". Onda sam pevao starogradske - došla je "Sonja", "Te oči tvoje zelene".

- Od jedne istorijske teme ("Janičar"), što bi rekao moj pobratim Toza, napravio sam hit. Sve se više slušaju i "Komšinica", "Zapevajte pesme stare", "Samo jednom srce ludi"... Sve to ima veze sa jednom mojom manom, ili možda vrlinom, ne znam.

- To je ta moja gospodstvena distanca prema muzičkim urednicima i medijima. Nisam jurio ni hitove, ni popularnost. Pevao sam i snimao, a hitovi su dolazili tek posle mnogo godina - primetio je Cune.

Muzička apoteka Predrag Cune Gojković

Foto> ATA images, Printskrin: Youtube/PGP RTS - Zvanični Kanal

Tokom karijere snimio je petnaestak Krnjevčevih pesama: "Oj Moravo, oj", "Bisenija", "Čekaću te u tvom gaju", "Sećaš li se draga onog mesta", "Jesen stiže rana", "Ja posadih jednu ružu belu", "Zašto svićeš tako rano, "Lepo ti je biti čobanica", "Te oči tvoje plave", "Kasno je, kasno sada", "Bila je moja dragana".

U duetu i dijalogu sa Zoricom Brunclik snimio je "Znaš li draga onu šljivu ranku", jednu od najpevanijih Krnjevčevih pesama.

- Stilski su mi najviše prijale Krnjevčeve pesme. Odrastao sam u pitomoj Šumadiji, u kraju senovitih proplanaka, plavih šljivara, u kojem je čitav narodni život tekao kroz pesmu. Te slike mi se vraćaju pevajući Krnjevčeve pesme. Meni je ostalo samo da ih donesem onako gospodski kako ih je Mija komponovao i svirao. Jednostavno, Krnjevac je rođeni gospodin, takve su mu i pesme - govorio je muzički vunderkind.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA