≫ 

Ljubomir Đurović (1949-1979): Suze koje sve više peku (PLEJLISTA)

Diskografija Ljubomira Đurovića je jednostavna: 12 singlova sa 24 pesme i jedan kompilacijski LP, 14 zavičajki i 10 sentiša

  • 1

"Još se sećam onog tužnog dana, kad sam bio zadnji put sa tobom,

prolila si reku vrelih suza i otišla bez poslednje sbogom.

Još me peku suze tvoje što si lila one noći,

još se moje srce nada da ćeš meni opet doći.

Dok si išla niz ulicu pustu, oblak tuge nadamnom se svio,

htedoh reći ostani još malo, al' moj zov je jecaj ugušio.

Bez tebe su dani moji tužni, jer te volim sve više i više,

neka vreme uzalud prolazi, tvoj lik neće moći da izbriše." (Aca Stepić - Mladen Nikolić)

Ovo su najpevanije suze u narodnoj muzici - ona plače, a njega peku! Pesmu je snimio legendarni Ljubomir Đurović 1974. godine, a presnimio veliki broj pevača u 21. veku.

- "Još me peku suze tvoje" napisao sam na vodi, tokom mirne plovidbe Dunavom. Bio sam strojar unutrašnje plovidbe prve klase, što je u rangu kapetana. Iznad mene nebo, ispod mene voda, a u meni ONA. Čim je krenula prva suza, krenuli su i stihovi. Napisao sam je u jednom dahu, i tek posle nekoliko meseci odneo mom saradniku, kompozitoru Aci Stepiću. Stajala je i kod Ace, čekala pevača. Kad je Ljubo Đurović prešao iz PGP-a u Jugoton, Aca mu je ponudio tri pesme sa mojim tekstovima: "Nikada ti oprostiti neću", "Ranila si srce moje" i "Još me peku suze tvoje". Ljubo je tipovao na "Ranila si srce moje", ali vreme i narod izabraše "Suze" - kaže Mladen Nikolić, tekstopisac legendarne pesme.

Ljubomir Đurović je mnogo više od "crnogorskog pevača". Ljubo je istinski pesnik i kompozitor. Tokom kratkog života i munjevite karijere sarađivao je sa tri hitmejkera: Žarkom Pavlovićem Valjevcem, Draganom Aleksandrićem i Acom Stepićem.

- Ljubomir Đurović je došao kod mene posle saradnje sa Žarkom Pavlovićem Valjevcem na njegovoj prvoj ploči. Pokazao sam mu pesme, oberučke ih je prihvatio. Snimio je sa mnom četiri pesme na dve singlice. Čuo sam posebnu emociju, neku tihu plačljivost u Ljubinom glasu. Bio sam oduševljen lakoćom sa kojom je pevao, a naročito njegovom dobrotom i skromnošću. Radio sam i sa boljim pevačima, ali ne upoznah boljeg čoveka od Ljubomira Đurovića - priča maestro Aca Stepić, kompozitor pesme "Još me peku suze tvoje".

Diskografija Ljubomira Đurovića je jednostavna: 12 singlova sa 24 pesme i jedan kompilacijski LP, 14 zavičajki i 10 sentiša. Karakter Ljubomira Đurovića je još jednostavniji - ljudina!

- Ljubomir je zaslužio jedan ovakav hit. Moja najlepša pesma otišla je najboljem čoveku. Sećam se, kad se pojavila pesma "Još me peku suze tvoje", Ljubomiru se rodio sin Igor. Posetio sam ga u Zemun polju, ljuljao je sina u kolevci. Radovao se sinu, a pesmama nije ni stigao da se obraduje, razboleo se i otišao. Ljubomir nije bio svestan koliko je vredeo i šta je ostavio. Svesni su oni koji se usuđuju da presnimavaju to što je on pevao. To je jedini pevač o kome ne čuh nijednu ružnu reč - kaže Mlađa Nikolić.

Ljubomir Đurović

Ljubomir Đurović Printskrin: Youtube/PGP RTS - Zvanični Kanal

Zbilja, desetine pevača je presnimilo pesmu "Još me peku suze tvoje". Neki su je dogradili, a neki i skrnavili. Ljubina verzija je prva, sve ostale su druge, da ne beše Ljubinog originala, ne bi bilo ni svih obrada.

- Za neke od njih nisam ni čuo, mnogi me nisu ni pitali za dozvolu. Kolege mi kažu - a što ih ne tužiš!? A ja kažem - neka se "Suze" pevaju! Pesmi nije mesto na sudu! - poručuje legendarni Aca Stepić.

Danas se obeležava 41 godina od smrti Ljubomira Đurovića. Ne upoznah čoveka, a osećam njegovu beskrajnu dušu. Izustih jednom na radiju: "Bože, Ljubo plače k'o Milanče".

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BosnaE

    7. jul 2020 | 10:58

    To je bio ljudina i narodni covjek. Jos tu ima opasno dobrih pjesama,koje nisu spomenute. Otisla si e pa neka,pa Za mene ti si boginja srece itd...neponovljiv pjevac kao sto je bio i Sava Radusinovic.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA