≫ 

Dobrivoje Topalović u pesmama Miše Mijatovića: Medousti gospodin (PLEJLISTA)

- Miša je krojio pesme za moj senzibil, najbolje je poznavao moju "situaciju". U pesmu je pretočio i moje slutnje, i moje čežnje, i radosti i crne dane - govorio je pokojni Dobrivoje

  • 0

"Što ne reče da si tuđa ispred tebe kad sam stao,

što ne reče da si tuđa, pa te svojom ne bih zvao.

Kleo sam se sam pred sobom kroz život ću poći s tobom,

sad priznajem srca teška, ti si bila moja greška.

Još ne mogu da se smirim, bol me slama, noć me pije,

još se pitam ko li ti se u dubini duše krije.

Sad u krčmi čekam zoru i kroz žagor tebe čujem,

sve bih dao kad bih mog'o da te noćas odbolujem" (Miša Mijatović - Sreten Gajić)

To je prva pesma koju je za Dobrivoja Topalovića komponovao maestro Miša Mijatović. Bilo je to 1982. godine na albumu PGP-a, zajedno sa još sedam veoma slušanih pesama: "Vojsko moja ne zovi me sada", "Kad bih mog'o i umro bih za te", "Ajde Leno da kosimo seno", "Volim te jedino moje", "Ranjeno je srce moje", "Ja nisam gospodin", "Sad je važno da budeš uz mene".

Bilo je to vreme kada je radio bio glavni medij za promociju novih narodnih pesama i, dobro se sećam, skoro svaka pesma sa ovog albuma našla je put do slušalaca. "Ti si bila moja greška" ne spada u vrh ubitačnih hitova. Nije tipična pravolnijska dvojka, ima finih melodijskih prelaza, a ima i dosta teksta. Ali, u nedostatku novih sentiša, ovaj neizlizani biser postaje sve skuplji.

Miša Mijatović je i matematički najplodiji kompozitor u opusu Dobrivoja Topalovića - desetak studijskih albuma sa tridesetak pesama, od zavičajnih i sentiš dvojki, do suptilnih baladica i orijentala.

- Miša je krojio pesme za moj senzibil, najbolje je poznavao moju "situaciju". U pesmu je pretočio i moje slutnje, i moje čežnje, i radosti i crne dane - govorio je pokojni Dobrivoje.

- Kad je narodna muzika otišla u turbo fazon, Miša je komponovao moju autobiografsku na tekst Dobrice Erića: "Gajila me majka kraj fenjera, školovala sa suzom u licu, želela je sina inženjera, a dobila sina lutalicu. Oprosti mi majko što si sama, moram ići, moram se vraćati, dokle ćeš me sretati suzama, dokle ćeš me suzom ispraćati".

Svakako najveći hit u saradnji Miše i Dobrivoja je pesma "Blago vodi što te mije" iz 1984. godine. Briljantan tekst Srđana Jovanovića spakovan je u urbanu dvojčicu koju Dobrivoje medi svojim pevanjem.

- Tu pesmu smo najviše voleli, vežbali je na Dobrivojevoj terasi u Preljini, uz rakicu, sir i paradajz - kaže maestro Miša Mijatović.

I Radmila Babić je svojim stihovima oplemenila Mišinu i Dobrivojevu saradnju: "Treća jesen zajesenila", "Hvala ti što postojiš", "Delićemo sve na pola", "Da sam ja na tvom mestu". Tu je i nekoliko sjajnih pesma na stihove Vesne Petković: "Crni dani", "Opet sam pogrešio", "Kaži moja ljubavi", "Ostao sam sam".

Preporučujem vam i jednu meraklijsku sa ubitačnim tekstom: "Ja te tražim k'o nesrećnik sreću, ja te tražim, bez tebe umreću".

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA