≫ 

"Zimska Ilidža" u Parizu 1975: Velika pobeda Šabana Šaulića (PLEJLISTA)

Publika je rekla svoje - Šaban je dobio glasova kao svi ostali zajedno

  • 2

"Pošao sam u zagrljaj tvoj da budemo srećni oboje,

čuje se pesma nekih svirača, neko mi reče da je svadba tvoja.

Ti si sada srećna i svadba je tvoja,

večno će te kleti bolna duša moja.

Pisao sam da ću skoro doći, što me nisi verno čekala,

Došao sam sada i burmu ti nosim, ali ti, ti si me lagala.

Pesmama ću svojim utešiti sebe,

proklinjaću dane što upoznah tebe.

Ti sad u domu druga moga, zašto tako s nama učini,

tuga moja i tvoja će biti, za života i moga i tvoga.

Kunem druga svooga što mi tebe uze,

zbog njega ću večno prolivati suze." (Milena Plavšić)

Ova pesma ne spada u Šabanovih top 10, ali predstavlja prekretnicu u kantautorskoj karijeri narodnjačkog kralja. Prvi nastup posle vojske i okončanja petogodišnje saradnje sa Bucom Jovanovićem, ovenčan je Šabanovom apsolutnom pobedom na Festivalu jugoslovenske narodne muzike u Parizu 1975. godine. Šaban Šaulić je nastupio kao predstavnik PGP-a i pobedio u zastrašujućoj konkurenciji.

- Pariska sala "Plejelel", koja prima više od dve i po hiljade ljudi, bila je obe večeri ispunjena do poslednjeg mesta, a bar još hiljadu gledalaca, naših zemljaka, našlo je mesta na stepeništima i pomoćnim stolicama u dvorani - kaže maestro Aca Stepić, čiji je orkestar pratio izvođače na Prvom festivalu (ispostavilo se i poslednjem) jugoslovenske narodne muzike namenjenom našim radnicima u Francuskoj.

Pored ansamnla Ace Stepića, učesnike je pratio i ansambl Bokija Miloševića. Veliki majstor klarineta i kasniji šef VNORTS-a, dao je veliku podršku Šabanu Šauliću.

- Šaban je uoči festivala bio malo nervozan. U vojsci je dobio nekoliko sjajnih tekstova, počeo i sam da komponuje. Sećam se, kad smo u studiju snimali "Ti si sada srećna", nije verovao da ima bilo kakve šanse. Učinilo mu se da je tekst glomazan, bez pamtljivog refrena, sa praktično šest strofa, različite metrike. Kad je Branimir Đokić odsvirao foršpile, oraspololožio se - pričao je pokojni Boki Milošević, koji je na festivalu izveo i svoje legendarmo kolo "Zov sa planine".

Publika je rekla svoje - Šaban je dobio glasova kao svi ostali zajedno. Drugu i treću nagradu publike podelili su Zoran Kalezić "Dođi sine, pa se ženi" i Muhamed Mujkanović "Pustite me da je sanjam". Stručni žiri je dodelio nagrade za interpretaciju, a pošto nije mogao da se odluči, prvu nagradu su podelili Lepa Lukić "Srećan ti put" i Nedeljko Bilkić "Želje su nam iste druže". Treću nagradu stručnog žirija osvojio je Dobrivoje Topalović sa pesmom "Što te nema".

Šaban Šaulić Šaban Šaulić Printskrin: Youtube/PGP RTS - Zvanični Kanal

Festival Jugoslovenske narodne muzike u Parizu održan je polovinom februara 1975. godine, prvi i poslednji put. Festival je bio zamišljen kao "zimska, pariska Ilidža", sa idejom da okupi krem narodne muzike i jugoslovensku dijasporu, makar jednom godišnje, na otmenom mestu, u koncertnoj sali. Koncert su organizovali Kulturno-informativni centar SFRJ i Savez autora narodne muzike iz svih jugoslovenskih diskografskih kuća. Pokazalo se da su dve "Ilidže", sarajevska i pariska, veliki zalogaj.

Na "zimskoj Ilidži" prvi put je otpevano nekoliko pesama koje su pobedile vek, a nisu dobile nagradu: Rade Petrović "Pastirica", "Mirjana Bajraktarević "Samo njega sanjam", Miroslav Ilić "Sreli smo se u aprilu", Novica Negovanović "Kad kroz selo prođem", "Bora Drljača "Nas dvoje smo srećni", Mladen Tomić "Godinama čekao sam tebe"...

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lala

    15. jul 2020 | 08:16

    Bili smo sila.

  • Boža zemunac

    15. jul 2020 | 08:36

    Svaka čast i kapa dole Šabanu Šauliću. Ali za mene je najbolja bila " Pastirica " u izvođenju Radeta Petrovića. Pesma za sva vremena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA