≫ 

Nedžad Salković u pesmama Mije Krnjevca: Dva gospodina u dvadeset tri pesme (PLEJLISTA)

I danas se hrani ljubavlju svojih najbližih i miliona obožavalaca. I u devetoj deceniji svog života zrači gospodstvom i elegancijom

  • 7

"Rastasmo se jedne noći, bez poljupca i bez reči, tužno osta srce moje, samo suzom da se leči. Ne plači srce moje, jer suze nisu lek, neverna draga ode sa drugim zauvek. Nestala je kao senka, još me za njom srce boli, nije htela moju ljubav, mesto mene drugog voli. Zagorči mi mladost moju, al' je ipak neću kleti, jer će moja žarka ljubav jednog dana izumreti."

(Mija Krnjevac - Mustafa Mujezinović)

Nedžad Salković je ovom pesmom nagovestio svoj muzički potencijal i najširu diskografsko-estradnu upotrebljivost. "Ne plači srce moje" je prva baladica iz Nedžadovog opusa, sa singla PGP-a iz 1970. godine, remek delo Mije Krnjevca, tekstopisca Mustafe Mujezinovića, violine i orkestra Milodraga Jašarevića. Ovu pesmu sam vaskrsao u radio izdanju Muzičke apoteke, a Nedžada titulisao u princa lakih nota.

Nedžad je lepo pevao i kao dečak u rodnoj Tuzli. Već posle prvog pojavljivanja na Radio Tuzli, u to vreme jednom od najslušanijih radija, maštao je o velikom auditorijumu koji će ga sllušati, o gramofonskim pločama, popularnosti. I kao što to biva kod talentovanih, maštanje se pretvorilo u želju, a želja u odluku. 

- Obreo sam se u Beogradu radi služenja vojske. Sticajem srećnih okolnosti,  upoznao sam oca naše harmonike Miju Krnjevca, ispostavilo se i mog muzičkog oca. Zakazao mi je vanredno probno snimanje pred takvim autoritetima: Carevac, Maksa Popov, Bora Ilić, Đorđe Karaklajić. Prve snimke sam napravio sa Carevcem, onako markantno izvajanim umetnikom sa dugom srebrnastom kosom. Sećam se, napolju divan aprilski dan, a ja ključam u studiju pred takvim velikanom. Eto, i ja sam imao svoj april u Beogradu, desetak godina pre Zdravka Čolića - priča Nedžad za Muzičku apoteku.

Prvo je zapevao na radiju, pa tek onda na pločama. Postao je solista Radio Beograda, još za vreme Carevca 1962. godine, a dve godine kasnije snimio je i svoju prvu ploču. Bile su to četiri Krnjevčeve pesme u šumadijsko-sevdalijskom ruhu: "Zablistalo sunce", "Ne pitaj me majko", "Nesito srce", "Stani curo mala".

- Bio sam najsrećniji čovek na svetu, bilo je to i lepše od mojih snova. Da budem iskren, i Krnjevac je bio srećan što me "pogurao" u radio. Taj očinski pogled Mije Krnjevca, prvog narodnjaka u belom odelu, nikad neću zaboraviti. Čini mi se da je Krnjevac bio zadovoljan kako sam doneo njegove pesme - kaže Nedžad.

Od 1964. do 1974. snimio je Nedžad osam ploča sa Mijom Krnjevcem, svojim prvim i, ispostaviće se, najplodijim kompozitorom. Krnjevac je za Nedžada komponovao 23 pesme: "Dođi, draga Lelo", "Prva ljubav", "Poletelo jato golubova", "Zlatokosa devojčica", "Bosanka me majka rodi", "Da l' ste ikad ovde bili", "Ja sam momak vragolan", "Pesmo moja", "Moji snovi", "Nemoj, majko, gorama da šećeš", "Nikada više, nikada znaj", "Samo tebe želim", "Još jednu čašu, još jednu pesmu", "Ljubav je ta koja spaja sve", "Ne plači, srce moje", "Znam da te više nema", "Lepo su mi govorili stari", "U pustom domu svom", "Ti u srcu rasteš mom".

Nedžad Salković Printskrin: Youtube/PGP RTS - Zvanični Kanal

Ima tu klasičnih šumadijskih pesama, urbanih dvojčica, novih sevdalinki i baladica. Uz Mijinu harmoniku i Nedžadov glas čujemo ljubavna šaputanja, šuštanje svile na minderlucima, večernji lahor đula iz tek zalivenih bašti. Kad se spoje Mija i Nedžad, dva gospodina i dva liričara, dobijemo bujicu osećanja, od tihe sete do razdraganosti. 

- Sve najlepše što sam u životu doživeo vezano je za Beograd i Srbiju: ovde sam služio vojsku, postao solista radija, snimio pedeset malih i velkih ploča za PGPRTS i svoj trostruki CD, bio dugogodišnji član "Beogradske estrade", imao svoj stalni apartman u hotelu "Slavija", svoje klubove obožavalaca, svoje druge roditelje Radojku i Tineta - iskren je princ lakih nota.

I danas se hrani ljubavlju svojih najbližih i miliona obožavalaca. I u devetoj deceniji svog života zrači gospodstvom i elegancijom.

- Sve ove godine živim jako disciplinovano. Odoleo sam svim estradnim porocima, jedino sam u ljubavi bio bezgraničan. I kad sam najviše radio, jeo sam umereno. Nikad nisam zapalio cigaru, ponekad popijem pivo. Dobro spavam, rano ležem, rano ustajem, uz moju jutarnju dozu - sto sklekova i jedan limun - poručuje gospodin Salković.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Smiljana

    6. avgust 2020 | 08:13

    “Ne klepeci nanulama, dok silaziš sa cardaka”,prva pomisao na Nedzada Salkovica.Predivna pesma, puna sete, nezaboravna.

  • Lala

    6. avgust 2020 | 09:07

    Muzicka I ljudska gromada.

  • nedim

    6. avgust 2020 | 08:51

    dobar je Neđad kao čovjek i pjevač

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA