≫ 

Dragan Knežević i njegovi legendarni aranžmani: E, to je narodnjačka simfonija (PLEJLISTA)

Poživeo je šezdesetak godina, mnogo manje od svojih pesama

  • 4

"Gledam u tužnu jesenju noć, s pokisle grane lišće opada, u daljini čujem muziku neku i pitam sebe gde li si sada. Nisi me volela u ono vreme, a ja sam želeo samo jedno, sada kad nismo mi mladi k'o nekada dođi da ostarimo zajedno. Ja svakog dana proklinjem sebe, zašto te drugom prepustih lako, pev'o sam pesme, nad'o se boljem i bezbroj puta uz gitaru plak'o. Da li još pamtiš, ljubavi moja, kada smo ruže zajedno brali, gde li si sada, mladosti moja, zašto su tebe od mene ukrali."

(Šaban Šaulić - Rade Vučković)

Mnogo je toga obesmrtilo ovu pesmu: Šabanovo vanserijsko pevanje u punoj životnoj i pevačkoj zrelosti, stihovi "srpskog Jesenjina" Radeta Vučkovića, pojavljivanje u emisiji "Nedeljom popodne" TV Beograd 15. oktobra 1978. godine. "Dođi da ostarimo zajedno" je redak hit koji traje šest i po minuta, a sluša se nesmanjenom žestnom više od 40 godina, prvi narodnjak sa filharmonijskim prizvukom. "Dođi da ostarimo zajedno" ne stari upravo zbog aranžmana Dragana Kneževića. 

- Mislio sam da uvek gospodarim situacijom u studiju. Snimao sam sa svim orkestrima RTS-a, bilo je dosta ljudi i u ansamblu Buce Jovanovića. Kad sam došao sa Draganom Kneževićem u studio, nisam znao gde se nalazim. Izlazio sam na pauze da dođem sebi - govorio je Šaban Šaulić.

Snimio je Šaban još pedesetak antologijskih pesama uz aranžman Dragana Kneževića: "Dva galeba bela", "Sneg je opet, Snežana", "Stari kočijaš", "Lepi dani mog detinjstva", "Verujem u ljubav", "Hej, živote, umoran sam", "Bila mi je k'o gitara", "Meni je s tobom sreća obećana", "Sve sam s tobom izgubio",  "Manji od makovog zrna", "Bolujem ti, dušo", "Avantura", "Svetlana", "Dođi nam, sine, u goste malo", "Ljubim, ljubim", "Nikom te ne dam", "Kad bi čaša znala", "Laku noć, ljubavi"...

Dragan Knežević je rođen 1941. godine u Valjevu, u naselju Bair, u pravom leglu bogomdanih violinista i pevača. Odrastao je uz rođenu sestru Nadu Knežević, koja će postati jedna od prvih dama jugoslovenskog šlagera i džeza. Svoje opismenjavanje doveo je do savršenstva u vojnom orkestru, gde je godinama dirigovao i aranžirao. Sa sestrom Nadom boravio je u Americi, gde je upoznao velikane džeza i evergrina. Dirigovao je i čuvenim ansamblom "Romalen", aranžirao stotine novokomponovanih i izvornih narodnih pesama, a ostao u senci pevača i kompozitora.

- Dragan Knežević je i mene zadivio svojim aranžmanima sa gudačima. Ja jesam večno opijen harmonikom, ali, ulazak u studio ili na koncert sa gudačima, činio me još srećnijim. Dragan Knežević je aranžirao jednu od mojih najlepših dvojki "Selo moje kraj Morave". Neki urednici radija nisu verovali u dvojku sa gudačima, a ja sam voleo tu punoću,  orkestarsku i aranžmansku. Aranžirao je i moje najveće hitove koje sam komponovao za kolege: "Janičar", "Ja ne mogu mila majko bez njega", "Ja sam čovek od meraka" - kaže Novica Negovanović.

Jedan od najgrandioznijih koncerata narodne muzike bio je 1987, povodom obeležavanja godišnjice "Jugodiska". Dragan Knežević je izdominirao dirigujući svojim filharmoničarima. Onako mali, likom veoma sličan Korneliju Kovaču, skakao je dok je dirigovao, prava vatra i na bini i u studiju. 

Neke od prvih i najboljih aranžmana uradio je za Tomu Zdravkovića: "Umoran sam od života", "Prokleta je ova nedelja", "Dva smo sveta različita" "Tužno leto", "Svirajte mi tiho, tiše", "Ej, Branka", "Danka", "Aleksandra", "Majci za rođendan", "O, ciganko moja", "Što te večeras nema", "Čekaj me", "Pustite me da živim svoj život",  "Za tebe, Čavale, druže",  "Rastajemo se", "Idi zauvek", "Dete ulice"...

Toma Zdravković je, posle svojih prvih snimaka sa Kneževićem, rekao: "Ljudi, ja sam mislio da nešto znam o muzici, a sad vidim kol'ko ne znam".

Muzička apoteka Dragan Knežević i njegovi legendarni aranžmani

Printskrin: Youtube/PGP RTS - Zvanični Kanal, Youtube/Melos Produkcija, Youtube/Mirko Rondovic, Youtube/RTS Najlepše narodne pesme - Zvanični kanal, Youtube/Diskos Official

Dragan Knežević je svirao klavir, violinu, duvačke instrumente. Pod njegovom dirigentskom palicom snimali su najčuveniji trubački orkestri.

- Snimio sam stotinak trubačkih pesama uz aranžman Dragana Kneževića. Bio je strah i trepet u studiju, veliki autoritet. Trubači sviraju i snimaju uglavnom bez nota, a Knežević im je, sećam se, raspisivao brojčane oznake - svaki broj je označavao prst na ruci. Falilo nam je vazduha za mnoge numere, al' se isplatilo. Govorio je: "Posle mojih aranžmana, svi ste otišli gore, nijedan nije pao dole" - kaže Miljko Vitezović.

Olivera Katarina je ceo album sa romskim pesmama snimila pod dirigentskom palicom Dragana Kneževića, Staniša Stošić i "Lelu Vranjanku" i ostale karasevdalijske, Mirko Rondović svoje "Pljevaljske tamburaše", Nikola Urošević Gedža "Srbiju lepoticu"...

Dragan Knežević je preminuo početkom ovog veka. Poživeo je šezdesetak godina, mnogo manje od svojih pesama. 

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    7. avgust 2020 | 15:39

    Dragan Knezevic je izvnredan aranzer i mnoge je pratio. Mira Vasiljevic je snimila Lp Album, Porodicni Djerdan Mire Vasiljevic i pesme poput pevam i pevacu jos, volela bih da te nisam srela, Baka i unuk....Izvanredno.

  • Boža zemunac

    7. avgust 2020 | 13:39

    Godine 1982 sam napisao pesmu "Svako brine brigu svoju " i dao je Staniši Stošiću.On ju je snimio i otpevao samo kako on to zna i ume.Dakle, fenomenalno. Muziku je uradio Bora Runić a aranžman Dragan Knežević . Aranžman je bio na evropskom nivou. Pesma je ušla među 20 najboljih pesama Staniše Stošića. Imam se čime hvaliti i ponositi. Bogu hvala.

  • Наследник

    23. decembar 2020 | 16:00

    Хвала Вам на дивном чланку о мом деки Драгану Кнежевићу!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA