≫ 

Znate kako svira, poslušajte kako peva: 18 godina od smrti Radojke Živković (PLEJLISTA)

- Radojka je pevala isto onako umilno kao što je i svirala - priča za Muzičku apoteku Anđelka Govedarović

  • 4

"Na zidu jedna slika žuta, stara,

na njoj smo ja i ti dva verna drugara.

Harmoniko moja radosti i tugo,

mi smo se rodili i živeli, mila, jedno za drugo.

Laka kao čedo na rukama majke,

za mene si bila lepota iz bajke,

u glasu tvome moje tuge ima,

s tobom radost ja sam poklanjala svima.

Svoje tajne meni nisi htela kriti,

izvezene sele od sunčanih niti.

Harmoniko moja, ti ljubavi bajna,

saputnice srećnih i turobnih dana, željo beskrajna.

Protiču dani k'o planinske vode,

i dok trepneš samo ovaj život ode.

Harmoniko moja, o prekratko traje,

muzika i ljubav kao sunce zlatno, večno ostaje".

(Radojka Živković - R. Popović)

Ovo je možda najlepša posveta harmonici, iz duše, prstiju i grla legendarne Radojke Živković. Ima i popularnijih pesama o harmonici, ali ova je nekako posebno umilna. Radojkina duša miluje svaki ton i svaki slog, peva harmonici kao da tepa svom detetu, kao da uspavljuje svoje čedo. Pesma "Harmoniko moja mila" snimljena je 1972. godine na LP-iju PGP-a, povodom četrdesetogodišnjice Radojkinog umetničkog rada na Radio Beogradu.

30. marta 1932. godine, devetogodišnja Radojka, tada čudo od deteta, debitovala je na programu Radio Beograda, na harmonici većoj od nje, i doživela čast koja se u tim godinama pruža samo najobdarenijima.

Tri godine kasnije, početkom avgusta 1935. godine, u Kragujevcu se održalo Prvo jugoslovensko takmičenje harmonikaša. Dvoranom se prolamao žagor publike i navijače iz cele zemlje. A onda je zavladao tajac - na pozornici se obrela devojčica u narodnoj nošnji i počela svojim prstićima da prebira po velikoj harmonici. Osvojila je Prvu nagradu i publike i stručnog žirija.

Na međunarodnom festivalu u Langolenu u Velikoj Britaniji 1954. godine osvaja nagradu van konkurencije za izuzetnu muzikalnost i virtuoznost. Devojčurak iz Globodera izrasta u muzičkog giganta: harmonikaša, kompozitora, aranžera, vođu ansambla, pomalo i pevača.

Već na prvim pločama pojavljuje se Radojka i kao pevač svojih pesama. Uz prva kola snima i svoje prve pesme: "Nekada smo ja i ti", "Sviće, sviće, rujna zora". Bile su to prve narodne ploče za produkciju "Diskos" 1962 godine. Objavila je Radojka i za "Jugoton" jednu pevačku ploču: "Pesma harmonici", "Pesma sinovima", "Tebi pevam majko".

- Radojka je pevala isto onako umilno kao što je i svirala. Kada mi je pevušila pesme za moje prve ploče, pitala sam se da li ću ja moći i približno tako da ih odmilujem - priča za Muzičku apoteku Anđelka Govedarović.

U Globoderu, rodnom mestu najveće harmonikašice svih vremena, održavaju se "Dani Radojke i Tineta". Manifestaciju sam nekoliko puta otvorio recitacijom Radojkine pesme, koju je snimila Lepa Lukić. Radojka je tu pesmu mnogo volela, pevala je uživo kad je "Studio B" pokrenuo televiziju:

"Nigde nema na tom svetu lepšeg kraja ni družine,

najlepše je s vama znajte, ruku dajte, sa mnom zapevajte".

Radojka Živković, pretposlednji romantik na harmonici, preminula je na današnji dan, 14. avgusta 2002. godine.

(Goran MIlošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    14. avgust 2020 | 08:34

    Da, tacno Radojka je rodjena u malom selu Globoder kod Trstenika. Tu je sa devet godina namucila da svira harmoniku i peva od svog oca. Kao devojka vec je bila poznata i priznata muzika zvezda, a zatim nasla saputnika iz sela Tineta takodje vrsnog harmonikasa. Njihovo DRUZENJE sa harmonikom trajalo je 70 godona?! U selu Globoder se sve to vreme odrzavali DANI,, Radojke i Tineta,,. Oko 50 mladih harmonikasa Radojka i Tine su obucili?! Poneli su slavu sirom Evrope i samog grada i okoline Trstenika.

  • Boža zemunac

    14. avgust 2020 | 13:13

    Pre 30 i kusur godina imao sam čast da me gospođa Radojka prati sa svojom harmonikom. Pevao sam pesmu " Tamo daleko " .Humanitarni koncert je bio u sali " Partizanskog puta ". Sala je bila popunjena do poslednjeg mesta i mnogo ljudi je gledalo koncert stojeći. Radojka Živković se vrlo pohvalno izrazila u vezi mog pevanja. Nastupali su još i Bora Drljača,Milena Plavšić, Anđelka Govedarević, Goca Lazarević..... i veliki glumac Burduš. Gospođo Radojka još jednom puno hvala i laka vam crna zemlja.

  • DervenD

    19. januar 2024 | 18:27

    Nekada nije bilo tesko prepoznati ko svira na RS Nis:Narodni orkestar RTB,Mija Krnjevac,Radojka Zivkovic,Mile Urosevic ,Boris Karlov. Moj drugar je imao,verujem da je cuva i dan danas LP(pocetak kad su se izdavale) i plocu Borisa Karlova,koji je po Mijinim kriterijumima pripadao samom vrhu harmonikasa u ono vreme,gde na ploci (gost ploce) svira Radojka Zivkovic. Tine je bio veliki dzentlmen,pa je isturao ispred sebe damu,Radojku.Po meni nista slabiji bio bije. Da ne kazem koji su nasi klavirci ,malte ne,pokusali da presnime Radojku.Pozajmica je pozajmica,nikada ne moze biti original. Radojka je imala dva rodjena sina i dva umetnicka:Nedzade(Nedzad)-kako su ga zvali i Nedju(Bilkic).Cak bi dodao i Safeta,a kao cerke Dusicu Bilkic i Gocu Stoicevic. Za Safeta je komponovala Nevjeruj joj jarane(kako ga je samo uzivo tercirala!!!). Medeno,preslatko,je svirala,ovo posebno isticem i ne slucajno,sa velikim M.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA