≫ 

Svi znaju samo prva 2 stiha pesme "Marš na Drinu": Poslušajte 10 verzija sprske "himne" (PLEJLISTA)

- Naježim se dok pevam "Marš na Drinu", osećam neku novu snagu i moć, tera me na strojev korak - kaže Predrag Drezgić, izvođač jedne od najslušanijih verzija legendarnog marša

  • 17

"U boj krenite junaci svi,

kren'te i ne žal'te život svoj.

Cer da čuje tvoj, Cer nek' vidi boj,

a reka Drina slavu, hrabrost

i junačku ruku srpskog sina.

Poj, poj, Drino, vodo, hladna ti,

pamti, pričaj kad su padali.

Pamti hrabri stroj koji je pun ognja, sile, snage,

proterao tuđina sa reke naše drage.

Poj, poj, Drino, pričaj rodu mi

kako smo se hrabro borili.

Pevao je stroj, vojev'o se boj kraj hladne vode,

Krv je tekla, krv se lila Drinom do slobode".

(Stanislav Binički - Miloje Popović)

Eto, to je najčešće korišćena tekstualna verzija pesme "Marš na Drinu". Stanislav Binički (1872 - 1942), vojni kapelnik, dirigent i pedagog, poznati srpski kompozitor, osnivač Beogradskog vojnog orkestra, komponovao je legendarnu koračnicu 1914. godine u Valjevu, gde se zatekao sa Vrhovnom komandom. "Marš na Drinu", u čast cerskim junacima Gvozdenog puka, ubrzo je doživeo veliku popularnost i na Solunskom frontu, hrabreći srpsku vojsku u nezaustavlljivom povratku u otadžbinu. Najpoznatiji srpski marš izvodili su i orkestri savezničkih armija.

"Marš na Drinu" živi i između dva svetska rata, da bi u vreme titoizma zavladalo blago zatišje. 1964. godine, povodom obeležavanja pola veka od Cerske bitke, nastali su stihovi Miloja Popovića, novinara i pesnika, tadašnjeg predsednika KUD-a "Ivo Lola Ribar". Vlastimir Pavlović Carevac, siva eminencija Radio Beograda, jedan je od najzaslužnijih za diskografsko-radijsku ekspanziju pesme u drugoj polovini 20. veka. Pred kraj Carevčevog života pojavljuje se ploča sa pesmom "Marš na Drinu" u izvođenju radio pevača Ljubivoja Vidosavljevića.

- I ja sam imao sreću da stvaram u vreme kada je Carevac bio vrhovni arbitar, doktor za zvuk i dikcijsku čistotu interpretacije, bez suvišnih trilera i improvizacije. Za vreme jednog razgovora u restoranu "Lipa", upitah Carevca kako može tako savršeno da svira sve te nijanse na violini, naročito "Marš na Drinu", "Svilen Konac" i "Nizamski rastanak". Carevac mi reče da nikad nije voleo kad taj "Marš" izvode vojne limene bande i da violina to bolje opiše svojim zvukom. "Narod najbolje pamti ono što se peva i igra. Kad bi se našao neko da na te melodije napiše valjane reči, tada bi to zauvek ostalo u narodu" - rekao mi je Carevac. Tako sam došao na ideju da na svoj način obradim naš legendarni marš. Goca Lazarević je na moje stihove snimila "Svirajte mi marš na Drinu" - kaže Milutin Popović Zahar.

"Marš na Drinu" je sniman u najrazličitijim orkesarsko-aranžmanskim postavama i rešenjima: uz harmonikaše, trubače, gudače, gitariste, simfoničare, horove, vojne orkeste, rokere, džezere... "Marš na Drinu" je snimio Duško Jakšić, Nikola Urošević Gedža, Predrag Drezgić... Na referendumu o državnim simbolima Republike Srbije, kompozicija "Marš na Drinu" dobila je najviše glasova građana za izbor državne himne, ali je referendum poništen zbog nedovoljnog odziva. Pre petnaestak godina za himnu Srbije izabrana je "Bože pravde".

- Naježim se dok pevam "Marš na Drinu", osećam neku novu snagu i moć, tera me na strojev korak. Ova kompozicija je marševskog karaktera, predlagana i za himnu Srbije. Po mom mišljenju, himna zahteva svečanu, široku kompoziciju, koja treba da odslika karakter jednog društva, svih njenih građana - kaže Predrag Drezgić, izvođač jedne od najslušanijih verzija legendarnog marša.

Danas, 106 godina posle Cerske bitke, poslušajte desetak verzija pesme u čast Gvozdenog puka, poslušajte kako je "Marš na Drinu" doneo Radomir Mihajlović Točak i grupa "Smak".

Video: Milutin Popović Zahar gost Muzičke apoteke (2): Živeti od lepote

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mišo

    15. avgust 2020 | 10:10

    To braćo srbi živela Srbija najjači smo ne damo kosovo

  • Dusan Silni

    15. avgust 2020 | 09:15

    Ivane, pa barem u Vojvodini to realno zvuči: siroko ti polje pa pali gde ti valja ako se osecas samostalnim. Inace mislim da je daleko najbolja pesma i ritmicno i recima : " Vostani Serbie" Dositeja Obradovica. Kod nas je uvek politika odlucivala i tako dobismo njanjalicu za himbu.

  • ivan s

    15. avgust 2020 | 07:51

    Znam je celu, ali znam i "Cvetak zanovetak". Sve je to sa patriotizmom je Vojvodinu samo unazadilo i ostadosmo jedina federalna jedinica koja se nije osamostalila.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA