≫ 

Dobrivoje Topalović u Vukasovim pesmama: Nežnost koja traje (PLEJLISTA)

Kada bi se vrednost jedne pesme merila samo brojem pregleda na "Jutjubu", "Na mramornoj steni" bi bila samo jedna od mnogih

  • 0

"Najlepše godine svoje ljubljena tebi sam dao, a tuđa si bila žena, ja to nisam znao, prosto nek je tebi draga, ma gde bila sada, ej, sudbino teška i prepuna jada. Na mramornoj steni zlatna slova pišu, bila jedna ljubav uzeli se nisu, bogatstvom se sreća ne može da kupi, i lišće za suncem od tuge požuti. Spalila pisma si moja, slomila meni si krila, a najdraže biće moje ti si uvek bila, prosto nek je tebi draga, ma gde bila sada, ej, sudbino teška i prepuna jada. Nemoj me žaliti draga, druga me žena sad voli, a ti ljubi dalje lažno, mene to ne boli, prosto nek je tebi draga ma gde bila sada, ej, sudbino teška i prepuna jada." (Predrag Vuković Vukas)

Tako glasi tekst prve verzije Vukasove pesme "Na mramornoj steni" iz 1971. godine, tri strofe plus refren. 14 godina kasnije, Dobrivoje presnimava pesmu na LP-iju, izbacuje treću strofu, a umesto prvom strofom pesma počinje ubitačnim refrenom. Tako je pesma postala još pamtljivija i slušanija. 

Kada bi se vrednost jedne pesme merila samo brojem pregleda na "Jutjubu", ova pesma bi bila samo jedna od mnogih. Srećom, za emocije ne postoji merna jedinica. 

- Od početka sam verovao u ovu pesmu, dobio i drugu nagradu na festivalu u Vrnjačkoj Banji 1971. Godine su prolazile, a pesma se zaboravljala. Malo sam se i sažalio na sebe kako sam je otpevao. Škripalo je u glasu, puštao sam neke čudne jecaje, a kad sam malo sazreo, snimio sam je u novom ruhu, uz orkestar i aranžman Dragana Aleksandrića - pričao je Dobrivoje.

"Na mramornoj steni" je prvi veliki hit inženjera Predraga Vukovića Vukasa, koji će postati jedan od najplodnijih autora narodne muzike svih vremena.

- Vukas je pesmu prvo ponudio Miroslavu Iliću, tada pevaču početniku. Iste te godine Obren Pjevović je ponudio Dobrivoju Topaloviću "Devojku iz grada". Kumovi su zamenili pesme, i ispalo je da su bili u pravu - kaže Slavica Vuković, Vukasova životna saputnica.

Dobrivoje Topalović Dobrivoje Topalović / Printskrin: Youtube/Diskos Official

Snimio je Dobrivoje 13 Vukasovih pesama: "Na mramornoj steni", "Na venčanju toga dana", "Uplakana ruža", "Na belom papiru", "Poljubi me da se pomirimo", "Lastavice, željo moja", "Ljubomorna", "Ja sam rođen u Srbiji brale", "Neću se ženiti", "Travo zelena", "Crni život, plava žena", "Ne možeš me zaboraviti", "Skitnica".

- Posebno su mi drage te prve singlice sa Vukasom. To su bili i moji i Vukasovi počeci, kada smo tražili svoj izraz. Vukas je tada svirao gitaru sa čačanskim "Palilulcima", svirao za najveću gospodu. Takve su bile i moje prve pesmice, prave urbane dvojčice. Mom tadašnjem tanušnuom glasiću odgovarale su pesme uz tambure i gitare. Vukas je čovek savršenog sluha i osećaja za pesmu. Kad je došlo vreme srbovanja, komponovao mi je "Ja sam rođen u Srbiji brale". Kad je došlo vreme turbo folka, napisao mi je pravu dvojčicu "Travo zelena". A kad sam ostao bez glasa, napisao mi je pesmu "Neću se ženiti" koja se može odšaputati - pričao je Dobrivoje.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA