≫ 

Duet Stevanović u pesmama Radoja Barajevca: "Sećanje na tebe meni snagu daje" (PLEJLISTA)

Duet Stojan i Slobodanka Stevanović - divan spoj Paraćinca i Kosmajke devojke

  • 2

"Do tebe će stići glasi da ja čudan život živim,

oprosti mi dok te čekam ako nešto draga skrivim.

Sećanje na tebe meni snagu daje,

ja svoj život živim, pa kakav je da je.

Živim samo za naš susret, svet me za to ogovara,

o životu mome draga svet pogrešnu sliku stvara.

Moram snagu opet steći jer je gubim nemilice,

rodiću se ja ponovo kad ugledam tvoje lice".

(Radoje Mitrović Barajevac - Ruždija Krupa)

Ove reči su izletele iz bolne duše legendarnog tekstopisca Ruždije Krupe, istinskog pesnika i profesora književnosti.

- Pevali smo u "Takovskom grmu" u Gornjem Milanovcu. U jednom trenutku prilazi konobarica i kaže da me jedan gospodin čeka za stolom. Kad se predstavio kao Ruždija Krupa, bilo mi milo, al' me uhvatila trema. Tada mi je rekao da je napisao pesmu u spomen svoje pokojne ćerke "Sećanje na tebe meni snagu daje, ja svoj život živim, pa kakav je da je". Barajevac je pesmu komponovao i odsvirao, i to je naš najveći hit. Pevali smo je milion puta, a naježim se kad pomislim kome je posvećena - kaže Stojan Stevanović, muški član dueta.

Duet Stojan i Slobodanka Stevanović - divan spoj Paraćinca i Kosmajke devojke. Slobodanka je prava lepotica ispod Kosmaja, bogatog kafanskog iskustva, a Slobodan kompletan muzičar, pevač i kompozitor.

- Do mene je stigao aber da ima jedna lepotica kod Aranđelovca koja ubija kako peva. Otišao sam i doveo je u kafanu u Vreocima. Imao sam koga da čujem i u koga da se zaljubim. Počeli smo sa prvim duetskim pesmama, prvi put sam učio kako se peva drugi glas. A onda odemo u hotel "Kablar" u Lučanima, kada nam jedan gost skrete pažnju: "Alo, bre, je l' znate vi neku posebnu pesmu, ili pevate samo u duetu?" Posle sam od legendarnog Barajevca naučio mnoge cake solo i duetskog pevanja, naučio da pevam tercu - kaže Stojan Stevanović.

Prvu ploču snimaju 1975. godine za produkciju Diskos sa pesmama Radoja Mitrovića Barajevca "Plave oči" i "Stari čamac".

- Kad je Buca Jovanović čuo naše prve pesme, uzdahnuo je i prokomentarisao: "Gde ih nađe Barajevac, baš fino pevaju sa lepom i novom bojom glasa za jedan duet - seća se Stojan diskografskog prvenca.

Već na drugoj ploči sa Barajevcem snimaju svoj najveći hit "Sećanje na tebe meni snagu daje". Usledile su i "Volesmo se jedno leto", "Vernička maramica", "Rukavice bele", "Oj devojko mala". Jasno je bilo i publici i kritici da se pojavio autentičan narodnjački duet.

- Da bi pevali u mešovitom duetu žena treba da peva nisko a muškarac visoko. Poželjni su i isti trileri i isti osećaj za pesmu - primećuje Stojan Stevanović.

Duet Stojanović Duet Stojanović Printskrin: Youtube/Diskos Official

Duet Stevanović je doneo nešto novo u duetskim pesmama. Prethodni dueti su pevali uglavnom neke šaljive, idilične i zavičajne teme. Slobodanka i Stojan su doneli sentiše.

- Tekst je ubedljivo najvažniji za trajanje pesme. Tražio sam da pesma ima životnu priču, poruku, poentu. Birali smo tekstove i uzimali od najvećih pesnika - Miodraga Ž. ilića, Ruždije Krupe, Pante Radivojevića, Miće Đukića.

Imao sam čast da ovi divni ljudi u mojoj emisiji (bilo je to njihovo prvo i poslednje pojavljivanje na tv) obeleže pola veka zajedničkog života i karijere. Slobodanka je preminula pre dve godine, a ostao je Stojan da čuva uspomenu, unuke i praunuke.

Duet Stojan i Slobodanka Stevanović i Radoje Mitrović Barajevac - šest singlova, 12 pesama.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    23. septembar 2020 | 10:15

    Gorane BRAVO za divan članak i lepo sećanje.

  • Dragan Sinđelić Sinđa

    29. septembar 2020 | 07:14

    To su bile pesme uz Orkestar Radoja Mitrović Barajevca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA