≫ 

Rade Petrović, pevač koga su pobedile pesme: Moje pesme se i pevaju i presnimavaju (PLEJLISTA)

- Otišao sam u penziju sa 40 godina staža, a status estradnog umetnika sam dobio na pragu osamdesete - kaže Rade Petrović na svoj 79. rođendan

  • 5

"Na lančiću oko tvoga vrata svetluca se medaljon od zlata,

na njemu je kad sam ti ga dao stari zlatar ružu urezao.

Sad kad srce mora sve bolom da plati,

verenički poklon baci il' mi vrati,

dok te nežno grle neke ruke druge,

da zlatni medaljon ne tamni od tuge.

Ispod ruže od zlatnoga lika stajala je nekad moja slika,

sakrivena u bisernom nizu da tvom srcu bude uvek blizu.

Gradio sam sreću srcu tvome, sada znam da nisam im'o kome,

moj medaljon u dnu tvojih grudi tuđa ruka sad štiti od studi".

(Ljubo Kešelj - Berko Dimitrijević)

Ovo je tek jedna od dvesta dvojkaških sentiša iz opusa Radeta Petrovića, okorelog narodnjaka. Rade je takav dvojkaš, da mu rumbe dođu umesto pauze. I posle 53 godine od kako je snimio svoju prvu ploču, ništa ne menja u svom izrazu.

- Kad su godine u pitanju, ja sam se zabrojao, kao neka stara čekalica. Uostalom, i moj prvi hit "Kud se žuriš hej živote" od pre pola veka je autobiografski. Nikud ne žurim, sve manje i osećam, al' se mnogo sećam. Sećam se ratnog detinjstva u Čingrijinoj na vrhu Zvezdare, sećam se zelenih nemačkih džipova, sećam se i oslobodilaca u crnim jaknama i pelerinama. Sećam se i krsne slave na kojoj sam prvi put zapevao sa sedam godina, i to mome kumu u krilu. Sećam se i roditelja, stričeva, tetaka - svi su lepo pevali i svi su bili dugovečni. "Gde će kruška da padne nego ispod kruške" - veli Rade Petrović.

Pesme iz repertoara Radeta Petrovića žive u narodu, nema veselja bez "Pastirice". Nema ni narodnjačke emisije bez Radetovih pesama, ali na televiziji te pesme pevaju neki drugi pevači.

- Ja čekam da me neko pozove, ne namećem se ni u jednu emisiju. Urednicima sa velikih televizija ja sam izgleda predaleko u mom Beogradu, pa im je bliže da zovu ove iz Guče, Čačka, Kraljeva, odake su i oni - ogorčen je Rade na soj tretman na RTS-u.

- Kad sam video da "Pastiricu" u "Šarenici" peva Nešo Lutovac, naljutio sam se. To bi bilo isto kao kad bih se ja pojavio da pevam pesmu Arsena Dedića. Da se razumemo, svako može da peva šta mu je drago, urednik može da zove koga hoće, samo je pitanje ukusa i stila. Ne budem lenj, i od mojih kolega dobijem urednika "Šarenice" i pitah ga da li mu znači nešto ime Rade Petrović. Pozovu me u emisiju, ja otpevam "Šumadijo ko bi tebe ostavio", a Žika Šarenica primeti: "Rade, lepo ste otpevali ovu pesmu Ere Ojdanića!?" Ja rekoh: "Nije to Erina pesma, nije ni moja, nego kompozitora Radeta Vučkovića. Samo, ja sam je snimio pre 40 godina, 20 godina pre Ere Ojdanića".

"Pastirica", "Kud se žuriš, hej živote", "Šumadijo, ko bi tebe ostavio", "Spavaj majko i ne čekaj sina", "Lepa ženo moj životni druže", "Ja sam seljak veseljak", "Gde će kruška da padne nego ispod kruške", "Dobro doš'o mili sine"... Mnogi bi pevači postali megazvezde i sa jednim od ovih hitova, a Rade ostade u senci svojih pesama. Ovaj rođeni Beograđanin naivno je verovao da je za uspeh dovoljno što dobro peva i što snima dobre pesme. Rade ne zna šta je to foliranje, a ni stajling mu nije jača strana. Radetovi hitovi se pevaju i presnimavaju. Skoro svaki Radetov hit je presnimljen od znanih i neznanih kolega.

Rade Petrović Rade Petrović Printskrin: Youtube/Jugoton Music

- Evo i "Pastiricu" pevaju milioni, nekoliko mojih kolega je snimilo tu pesmu za arhivu Radio Beograda, a mene zaobiđoše. Mnogima se "Pastirica" čini laka, a uopšte nije jednostavna za pevanje, samo je laka za slušanje. Era mi je presnimio "Šumadijo ko bi tebe ostavio" i javno mogu da kažem da je pesmu upropastio svojim pevanjem, bukvalno je pretrčao preko pesme - primećuje Rade Petrović.

- I moj prvi hit "Kud se žuriš hej živote" presnimio je pre petnaest godina Safet Isović. Doduše, kad sam pre pola veka primao Zlatnu ploču u Domu sindikata, Safet je rekao mom kompozitoru Iliji Spasojeviću: "Rade je vrhunski otpevao, ali ja bih prodao makar milion". Safet je pesmu voleo i pevao na svojim nastupima, ali, kad sam čuo u kom je ruhu presnimio pesmu bio sam zatečen. Pesma ne liči na sebe, a bogami ni Safet ne liči na sebe. Jedino se radujem što mi je Tozovac presnimio "Spavaj majko i ne čekaj sina" i uvrstio na koktel album najlepših pesama o majci.

Iako na pragu osamdesete, Rade bolje peva od većine narodnjačkih zvezda. I kada je snimao svoje najveće hitove, nije se mnogo 'leba najeo od pevanja.

- Otišao sam u penziju sa 40 godina staža, a status estradnog umetnika sam dobio na pragu osamdesete. Nisam jurio ni status ni popularnost, jer u ovakvoj državi to može da dobije svako. Pre dvadeset godina sam otvorio starački dom u Kotežu i od toga živim. A što se pevanja tiče, pevam uglavnom za dušu, a sve ređe za pare - kaže Rade Petrović na svoj 79. rođendan.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    26. septembar 2020 | 09:18

    Rade je pevač ipo. Bolje reći pevačina. Upoznao sam ga pre par godina kada je došao u Zemunsku bolnicu gde je došao u posetu mome kumu Jasminku Stepiću , inače čuvenom TV i radio voditelju. Već sam jednom rekao da smo mi hendikepirani što smo ovde u Beogradu rođeni. To je slučaj i sa Radetom pevačinom. Ali o tome ne vredi trošiti reči. Volim sve njegove pesme, a najviše " Pastiricu " koju uvek rado pevam i slušam. Rade, srećan ti rođendan. Živ bio i Bog te čuvao na mnogaja ljeta.

  • JS

    26. septembar 2020 | 17:26

    Ne postoji, verujem, osoba koja bar jednom u životu nije otpevala Radetove pesme.Lepog glasa i stasa, muzikalan, kulturan, gospodin čovek. Ovi današnji umišljeni "pevači i muzikanti", mogli bi po nekad da pogledaju i poslušaju Radeta Petraovića. Da nau"e nešto dobro i valjano. A "velikim znancina narodne muzike, poručujem da pogledaju emisije Gorana Miloševića, naučili bi što šta, oplemenili se malo. Radetu sve najbolje u životu i poruka, ima onih koji ne zaboravljaju dobru muziku.

  • Vesna

    28. septembar 2020 | 00:36

    Rade je potpuno upravo sto se buni na pevace koji su presnimili njegove nezaboravne pesme i koji se kite tudjim perejm. Rade je svako to mnogo bolje odpevao neko presnimljene pesme. Dosta pevaca presnimaju tudje, pesme i presvajaju ih. Era, Rasa Pavlovic, Smederevac, Tozovac, Snezana Djurisic...Svaka kopija je bleda i protiv sam toga. A ovi sto presnimavaju ne pomenu i autora pesme ni orignalong pevaca koje prvi snimio pesmu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA